Екс-прокурор Прикарпаття, можливо, причетний до “справи Гонгадзе”


Засуджений до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач під час чергового судового слухання повідомив про те, що на нього здійснювали тиск високопоставлені співробітники ГПУ.

Серед них назвав прізвище колишнього прокурора Івано-Франківської області Каліфіцького, пишуть Версії.

12 жовтня 2016 року під час засідання Вищого спеціалізованого суду України на розгляді касаційної скарги на винесений вирок Олексію Пукачу, засуджений звинуватив нині покійного колишнього заступника прокурора Вінницької області Романа Шубіна в здійсненні тиску на нього під час суду у справі про трагічну смерть засновника видання “Українська правда”.

Головною сенсацією слухання 12 жовтня стали не перепалки між представниками потерпілих по “справі Гонгадзе”, а нова порція публічних одкровень самого засудженого Пукача (які суддя зобов’язала передати в ГПУ для внесення в ЕРДР). За його словами, під час слідства і в подальшому ході розгляду справи на нього чинився тиск з боку високопоставлених співробітників ГПУ. Про це пишуть Версії з посиланням на Прокурорську Правду.

Нагадаємо, що влітку 2015 року в ефірі передачі “Право на владу” нардеп Віталій Купрій з посиланням на тодішні заяви Пукача назвав перелік тих прокурорів, які нібито погрожували засудженому за вбивство Гонгадзе екс-правоохоронцю, його сім’ї і дітям в тому випадку, якщо він назве імена справжніх замовників смерті журналіста.

“З першого ж дня, коли мене затримали, тобто на стадії досудового слідства, такі представники Генеральної прокуратури як Деркач, Басов, Харченко, Каліфіцький, Грищенко … змушували мене піти на їхні умови і взяти на себе те, чого я не робив “, – цитував тоді Пукача Купрій.

Він додав, що крім рядових співробітників відомства тиск на генерала МВС надавали тодішні заступник глави ГПУ і 1-й заступник генпрокурора.

Як писала тоді “Прокурорська правда”, в оповіданні Пукач очевидно мав на увазі наступних персонажів:

– Дмитра Басова, який був прокурором у “справі Гонгадзе”, потім входив до складу слідчої групи з розслідування розстрілів на Майдані 2014 року, а 8 квітня 2015 року призначений Віктором Шокіним на посаду 1-го заступника начальника управління спеціальних розслідувань ГПУ;

– Олександр Харченко, який керував розслідуванням справи Гонгадзе з 2006 по 2010 рік, а потім його місце зайняв новий слідчий Владислав Грищенко;

– Олександра Каліфіцького, екс-керівника Головного слідчого управління ГПУ. У 2011 році був переведений на посаду прокурора Івано-Франківської області, а після подій Євромайдану звільнений з посади.

Що стосується заступників глави ГПУ, які займалися справою про вбивство журналіста, то на різних етапах його вели Микола Голомша, Віталій Щоткін, Віктор Шокін і Ренат Кузьмін.

На судовому засіданні 12 жовтня 2016 року Пукач не називав прізвища даної п’ятірки співробітників ГПУ, які, нібито, здійснювали на нього тиск, а назвав нове ім’я. За його словами, під час слідства і навіть судового засідання до нього не раз приходили представники прокуратури та невідомі люди.

Засуджений екс-міліціонер стверджує, що від нього вимагали “пов’язати” зі справою про вбивство журналіста Гонгадзе відразу декілька десятків преставників влади і опозиції України того періоду.

“З якою метою? Щоб я втягнув у цей процес “канівську четвірку”, колишнього прем’єр-міністра Євгена Марчука, Олександра Мороза … Там вже готові були протоколи. Якби я їх підписав, то сьогодні близько 50-ти людей були б на лаві підсудних. Але я взяв все на себе, обмовив себе, але не підписував жодні протоколи! Я вам хочу назвати ще деякі прізвища – Івана Плюща, усіх голів Верховної Ради, Олександра Ткаченко, .. Юлію Тимошенко, Олександра Турчинова … Там список великий – в ньому і Петро Порошенко проходив, і Юрій Луценко проходив “, – заявив Пукач.

Він додав, що від нього вимагали дати неправдиві свідчення про мотиви вже загиблого на той момент колишнього глави МВС Юрія Кравченка у вбивстві Гонгадзе.

“Що вони хотіли? Вони хотіли, щоб була інтрига. Що, нібито, особистий мотив Кравченко – це те, що вони з Гонгадзе не поділили Олену Притулу. Там стільки інтриг плелося! Але я вам можу сказати – у Кравченка особистого мотиву не було, немає і ніколи бути не могло! “, – зазначив засуджений.

Уточнимо – у своїй промові 12 жовтня 2016 року Пукач ні словом не обмовився про “п’ятірку” прокурорів, які, нібито, здійснювали тиск на нього , а згадав імена і прізвища інших співробітників силових органів – прокурора Романа Шубіна і податківця Павла Матвєєва.

Відповідні заяви Пукача суд зобов’язав направити в ГПУ і внести в ЄРДР.