Боб Ділан став лауреатом Нобелівської премії з літератури


Нобелівську премію з літератури 2016 року отримає американський співак, поет Боб Ділан «за створення нових поетичних виразів в американській пісенній традиції».

Про це 13 жовтня оголосив Нобелівський комітет у Стокгольмі, пише Радіо свобода

Серед письменників, які претендували на нагороду були Харукі Муракамі з Японії, Нґуґі ва Тхіонґо з Кенії, сирійський поет Адоніс, а також американські автори Дон Делілло, Джойс Керол Оутс і Філіп Рот.

Минулого року премію отримала білоруська письменниця Світлана Алексієвич, яка є авторкою досліджень «У війни не жіноче обличчя», «Цинкові хлопчики» і «Чорнобильська молитва».

Премія з літератури – остання оголошена цього року. Раніше вже стали відомі лауреати Нобелівської премії з медицини, фізики, хімії, миру й економіки.

Усі ці премії, крім економіки, вперше вручили 1901 року, згідно із заповітом шведського промисловця і винахідника Альфреда Нобеля.

Нобелівська премія з економіки була заснована Центральним банком Швеції в 1968 році – з нагоди 300-річчя заснування банку і як премія «пам’яті Альфреда Нобеля». Вперше її присудили в 1969 році. Сам Нобель у своєму заповіті премії з економіки не передбачив.

Сума Нобелівської премії становить вісім мільйонів шведських крон, це приблизно 960 000 доларів.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі й Осло.