Вісім дієвих способів для боротьби зі стресом


Стрес зазвичай підкрадається непомітно, тоді, коли ви цього найменше очікуєте, і те, якою буде відсіч — це лише половина битви. Виграш цілої війни залежить від того, що ви робите у вільний час. Якщо ви не вмієте правильно відпочивати, стрес може заполонити вас і тоді позбутись його дуже важко.

Стрес зазвичай підкрадається непомітно, тоді, коли ви цього найменше очікуєте, і те, якою буде відсіч — це лише половина битви. Виграш цілої війни залежить від того, що ви робите у вільний час. Якщо ви не вмієте правильно відпочивати, стрес може заполонити вас і тоді позбутись його дуже важко, пише Mizky.com.

Отож, як виявилось, потрібно всього лиш навчитись розслаблятись та відпочивати.

1. Виконуйте фізичні вправи

У вас нема часу для фізичних вправ протягом тижня? Але на вихідних ви маєте 48 годин, щоб зайнятись спортом. Навіть 10-хвилинне виконання неважких вправ допоможе вашому тілу вивільнити стрес. 

Окрім цього, фізичні навантаження сприяють виникненню нових ідей. Успішні люди знають, що творчі ідеї виникають швидше, якщо проводити час на свіжому повітрі.

2. Мінімізуйте виконання побутової/хатньої роботи

Виконання хатньої роботи може забрати весь ваш вільний час. Це означає, що у вас не буде часу на відпочинок та роздуми, а отже вихідні будуть схожі на будні, тобто — 7-денний робочий графік. 

Щоб уникнути такої ситуації, “розтягніть” хатню роботу, прибирання, догляд за садком і т.д., протягом тижня, а якщо вам не вдасться її виконати, тоді закінчите все на вихідних.

3. Вчіться жити без комп’ютерів та телефонів

Цей пункт є, мабуть, найбільш важливим в цілому списку. Якщо ви 24 години на добу, 7 днів на тиждень присвячуєте роботі, то стрес почне переслідувати вас. Тому навчіться відмежовувати її від відпочинку, та старайтесь якомога менше часу на вихідних проводити за комп’ютером і телефоном.

4. Знайдіть хобі

Якщо у вас з’явиться хобі, ви здивуєтесь, наскільки якась справа може поглинути вас повністю. Читання, малювання, музика чи навіть гра з дітьми допомагає уникнути стресу і мислити по-новому.

Завдяки справі, яка викликає у вас захоплення, ви будете ще довгий період часу почуватись добре.

5. Проводьте час з рідними

Дуже важливо для кожного з нас проводити час із своїми рідними, що допоможе зарядитись енергією та відпочити. Будні настільки хаотичні, що весь тиждень може минути непомітно, і часу на сім’ю може не знайтись.

Однак не дозволяйте цьому статись. Погуляйте з дітьми в парку, сходіть із свою половинкою в кафе, відвідайте батьків. В результаті ви будете раді, що зробили це.

6. Заплануйте невеличкі пригоди

Купіть квитки на концерт або виставу чи сходіть в кіно. Замість того, щоб бігати на біговій доріжці, сплануйте похід в гори. Спробуйте те, чого ви ніколи не робили раніше. 

Дослідження показують, що планування чогось приємного допомагають вивільнитись від стресу. 

7. Прокидайтесь в один і то й же час

Дуже часто ми чекаємо вихідних, щоб поспати довше. Але насправді, якщо ви 5 робочих днів на тиждень встаєте о 7, а в суботу та неділю спите до обіду, це негативно впливає на ваш організм та самопочуття в загальному, і може спричинити депресію.

А це означає, що кілька додаткових годин сну на вихідних можуть лише зіпсувати вам настрій та викликати відчуття втоми. Якщо ви хочете спати довше, навчіться лягати раніше.

8. Готуйтесь до наступного тижня

Вихідні — прекрасний час, щоб спланувати наступний тиждень. Виділіть хоча б 30 хв на це, і з понеділка ви відчуватимете, що краще керуєте своїм часом та більш продуктивні.