Обленерго інформує прикарпатців про зміни у Правилах користування електрикою для населення


До уваги побутових споживачів, що хочуть перейти на зонний облік електроспоживання.

Якщо ви хочете перейти на двох- або трьохзонний облік електроспоживання:

Згідно із абзацом 4 п. 12 ПКЕЕн побутовий споживач має право самостійно придбати засіб обліку (електролічильник), який пройшов державну повірку або метрологічну атестацію (має пломбу з відбитком повірочного тавра). Нагадуємо раніше споживач міг придбати лічильник тільки у енергопостачальної компанії.
Отже, тепер споживач, що хоче перейти на двох- або трьох-зонний облік може:

Варіант І

1.1 Самостійно придбати лічильник електроенергії, який відповідає наступним рекомендаціям (згідно із абзацом 5 п. 12 чинних ПКЕЕн):

– можливість дистанційного опитування лічильника в складі автоматизованої системи обліку електроенергії ПАТ «Прикарпаттяобленерго»;

– наявність функції обмеження по потужності;

– інтерфейс передачі даних PLC або RS485 (у випадку встановлення у приватному домогосподарстві генеруючої установки);

– наявність резервного живлення внутрішнього годинника;

– збереження показників станом на 1 число кожного місяця;

– збереження графіка навантаження з періодом ітерації 30хв. (у випадку встановлення у приватному домогосподарстві генеруючої установки);

– фіксація аварійних подій і зміни параметризації лічильника;
– можливість дистанційної параметризації;

1.2 Провести параметризацію придбаного приладу обліку, звернувшись в центр обслуговування клієнтів, який знаходиться за адресою м . Івано-Франківськ, вул. Індустріальна, 34.

До заяви на проведення параметризації необхідно прикріпити копію технічних умов або вказати номер договору на електропостачання, а також вказати вид тарифу на який необхідно запрограмувати прилад обліку.

1.3. Після проведення параметризації звернутись у філію для встановлення приладу обліку. Для цього необхідно написати заяву про перехід на багатотарифний облік та оплатити вартість послуги з облаштування вузла обліку.

1.4. Після оплати послуги з облаштування вузла обліку ПАТ «Прикарпаттяобленерго» проводить заміну приладу обліку.

Варіант ІІ

2.1. Звернутись у філію із заявою про перехід на багатотарифний облік та оплатити вартість послуги з облаштування вузла обліку.

2.2. Після оплати послуги з облаштування вузла обліку ПАТ «Прикарпаттяобленерго» проводить заміну приладу обліку.

Деталі та вартість послуг можна дізнатися за телефоном (0342) 59 45 13

Довідка:

Зонний облік електроспоживання – це простий та зручний спосіб економії коштів за електроенергію, який дозволяє сплачувати за світло за періодами часу за різним тарифом. Для переходу на зонний облік потрібно встановити диференційований прилад обліку – це сучасний лічильник, який дозволяє вести облік спожитої електроенергії окремо за кожним вказаним періодом часу (зоною доби). Даний лічильник дозволяє споживачу оплачувати за спожиту електроенергію за різними тарифами в залежності від періоду часу, коли була спожита електроенергія (в ночі дешевше, в день за звичайним тарифом, в пік дорожче). Дані прилади можна запрограмувати на двозонний або тризонний облік.

При встановленні двозонного приладу обліку, що ділить добу на два періоди: вдень, з 7 до 23-ї години, споживач сплачує за електроенергію за повним тарифом, а у нічний час доби застосовується коефіцієнт 0,5 до тарифу, тобто споживач буде отримувати 50% знижку.

При встановленні тризонного приладу обліку доба ділиться на три періоди. У години масового споживання, з 8 до 11-ї та з 20 до 22-ї, електроенергія коштує на 50 % дорожче від звичайного тарифу. Вночі з 23-ї години до 7- ї години ранку споживач отримує 60% знижки від повного тарифу. В інший час, з 7 до 8-ї, з 11 до 20-ї та з 22 до 23-ї діє повний тариф.