Відома франківчанка Ірма Вітовська знімається в Чорнобильській зоні


На початку вересня почалися зйомки фільму "Брама" режисера Володимира Тихого.

Це - екранізація п'єси львівського драматурга Павла Ар'є "На початку та наприкінці часів". Глядачі зможуть побачити фільм восени 2017 року, пише Gazeta.ua.

"Сама п'єса камерна. Але фільм буде іншим. Не просто говоримо, що відбувся апокаліпсис. Хочемо це показати. Будуть масштабні зйомки Чорнобильської зони, кадри хроніки. Зніматимемо центр Прип'яті, річковий вокзал, напівзатонулий дебаркадер. Також будуть сцени на болоті, яке не зовсім в зоні відчуження", – розповідає Володимир Тихий.

"В Овруцькому районі Житомирщини знайшли хутір Лучанки. Місце досить покинуте. За годину їзди не зустрінеш жодної машини чи людей. Місцевий дільничний взагалі працює на декілька сіл, хоч не має власного транспорту. В такому місці потрапляєш у паралельну реальність. У Чорнобилі колись було так. Але зараз там в день до півтисячі туристів. Люди, що там живуть, вже як певний номер екскурсійної програми".

Головна героїня картини – баба Пріся – живе недалеко Прип'яті з донькою Славою й онуком Вовчиком. До них навідується дільничний. Має роман зі Славою, а ще просить травницю Прісю допомогти завагітніти законній дружині. Але основна його мета – примусити їх виїхати із закритої території. Баба конфліктує з донькою, бо та не хоче жити за її правилами. Але й не може наважитися повернутися в місто до цивілізації. Онука вбивають на полюванні заїжджі депутати. Баба Пріся вирішує помститися.

Бюджет фільму 16 млн грн. Половину суми надає Держкіно.

"Брама" - це погляд на Чорнобиль, якого досі не було. Зазвичай аварію на атомній станції розглядають через призму статистичних даних: скільки загинули, хворіли. Не було самого заглиблення в психологію тих, хто пережив трагедію. Покажемо, що відбулося із людиною, яка опинилася в епіцентрі катастрофи не тільки екологічної, а й культурної. Як це вплинуло на її життя, змінило світ навколо. Характери героїв комічні і трагічні одночасно", – говорить Тихий.