В Івано-Франківську податківці легалізують заробітну плату


Як повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ДПІ у м.Івано-Франківську Ольга Рожко, упродовж січня-серпня 2016 року івано-франківські податківці прийняли участь у 8 засіданнях міської комісії з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

На засіданнях комісії з початку року заслухано 56 суб’єктів господарювання, які  упродовж тривалого часу не дотримувались мінімальних гарантій в оплаті праці. В основному було заслухано СГД, які здійснюють діяльність, пов’язану із стоматологічною практикою, надають перукарські послуги та здійснюють будівельно-монтажні роботи. Внаслідок проведеної роботи 24 суб’єкти господарювання підвищили рівень заробітної плати.

Також вона повідомила, що з початку року, з метою виявлення порушень трудового законодавства, рейдовою робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, до складу якої увійшли представники управління праці Івано-Франківської ради, управління економічного та інтеграційного розвитку виконкому міської ради, ДПІ у м. Івано-Франківську, ПФУ в м. Івано-Франківську та міського центру зайнятості, перевірено 47 суб’єктів господарювання. Під час таких обстежень виявлено 63 неоформлених належним чином найманих працівники. В результаті проведеної роботи 17 СГД, які перебувають на обліку в Івано-Франківській ДПІ оформили трудові відносини з 29 найманими працівниками. Матеріали по 16 СГД, які перебувають на обліку в інших ДПІ, направлено за місцем їх реєстрації для вжиття відповідних заходів. 14 суб’єктам господарювання направлено виклики-запрошення до податкової інспекції з питань оформлення найманих працівників.

«Питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення, дотримання законодавства про працю набуло сьогодні великої актуальності, адже від рівня заробітної плати найманих працівників залежить надходження податку з доходів фізичних осіб – основного джерела наповнення місцевого бюджету, від якого, в свою чергу, залежить утримання місцевої інфраструктури. Тому подібні заходи будуть проводитись і в подальшому, на постійній основі», - зауважила посадовиця.