Івано-франківський медуніверситет відсвяткував 71 річницю


16 вересня університет відзначив свою 71-у річницю. Урочистості відбулися за участю керівництва вишу, представників влади та івано-франківських ВНЗ.

Івано-Франківський національний медичний університет (тоді Станіславський медичний інститут) засновано в 1945 році. На той час у виші навчалися 395 студентів і працювали 47 викладачів, серед яких було лише кілька докторів і кандидатів наук, функціонувало 14 теоретичних і дві клінічних кафедри.

«Ми схиляємося перед тими, хто створив фундамент цього потужного університету», – зазначила у вступному слові перший проректор Ганна Ерстенюк.

Сьогодні навчальний процес в університеті забезпечує колектив, що налічує 1196 осіб: 921 науково-педагогічний працівник та 270 педагогічних працівників, серед яких 94 доктори наук, 85 професорів, 487 кандидатів наук та 324 доценти.

У виші успішно працюють три спеціалізовані вчені ради зі спеціальностей: кардіологія, гастроентерологія, стоматологія, анатомія, гістологія, цитологія, педіатрія, інфекційні хвороби. Вчені університету є учасниками, а наукові лабораторії – базою багатьох національних і міжнародних конгресів, з’їздів і симпозіумів. Навчально-науковий інститут післядипломної освіти ІФНМУ отримав сертифікат відповідності вимогам міжнародного стандарту ISO9001.

«Цьогоріч університет вступає у восьмий десяток із вагомими досягненнями попереднього навчального року, – сказав ректор Микола Рожко. – Так оновлені всі лекційні аудиторії, на кафедрах встановлено нове обладнання: мультимедійні установки, смарт-дошки, плазмові телевізори, комп’ютери. Окрім цього, МОН України видало ІФНМУ ліцензію на підготовку магістрів з напрямку медичної і психологічної реабілітації, яка на сьогодні є особливо актуальною для України. Тож уже з наступного року 100 студентів зможуть розпочати навчання на новій спеціальності».

Гордість ІФНМУ – студенти, які стали призерами всеукраїнських олімпіад, конкурсів та спортивних змагань. Як зазначили ведучі свята, прикладом багаторічної співпраці викладачів і студентів різних поколінь у чудовому творчому колективі є чоловіча хорова капела «Сурма» ім. Б.Волосянка, яка з честю представляє ІФНМУ і наш край на численних мистецьких заходах України.

Під час урочистостей вручили грамоту ветерану університету, яка очолює Фонд розвитку ІФНМУ Христині Миколаївні Саєвич. Також відзначили завідувача кафедри хірургії №2 та кардіохірургії Ігоря Шевчука, якому недавно присвоїли звання «Заслужений діяч науки і техніки України». Окрім цього, грамоти вручили викладачу кафедри фізичного виховання і здоров'я, чемпіонці України з греблі на байдарках і каное Наталі Жилюк, студенту шостого курсу медичного факультету Олексію Скакуну за активну участь у науковому житті та студентці п’ятого курсу медичного факультету, активній учасниці художньої самодіяльності, солістці та ведучій вишу Вікторії Понюк.

Творчі студенти МЕДу підготували цікаві номери: вокальні, танцювальні виступи і гумористичне шоу. Також виступила заслужена артистка України Галина Баранкевич, яка теж навчається в ІФНМУ. Гості свята мали можливість побувати на казковій планеті квітів, адже студенти вишу створили близько півсотні креативних квітучих композицій.