Історики презентували в Івано-Франківську вуличну виставку «Українська Друга світова»


З усіх фронтів. Історики презентували в Івано-Франківську вуличну виставку «Українська Друга світова». Згадали все. Від битви українців з гітлерівськими агресорами у складі Війська Польського до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією.

Організатори кажуть, прагнуть подолати стереотипи та показати справжню історію своєї держави, пише ВЕЖА.

Виставка вперше представляє український вимір найбільшого збройного конфлікту в історії людства, кажуть автори. Тут і «Голокост», і «Перші совіти», і «Життя під німцями». Особлива роль відведена внеску українського народу в перемогу над нацизмом. Для іванофранківців такий екскурс в історію став цікавим і пізнавальним.

На 16 банерах представлені унікальні архівні фото та документи, що засвідчують участь понад шести мільйонів українців у Другій світовій. Автори виставки нестандартно підійшли до розкриття теми. Вони змістили акценти з перебігу бойових дій на політичні, дипломатичні та соціальні аспекти війни. А ще детально зупинилися на маловідомих темах. Та розсунули звичні хронологічні рамки викладу.

Вулична експозиція створена спільними зусиллями Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху. Її уже побачили у Львові, Києві, Одесі, Черкасах, Конотопі та банерний варіант у Дніпропетровську. Івано-Франківськ став кінцевим пунктом. Організатори планують представляти її також у навчальних закладах міста.