Чому Порошенко хрестився і кричав під час промови - психолог


Промова президента Петра Порошенка під час відкриття дитячого садка "Дивосвіт" в селищі Слобожанське Дніпровського району на Дніпропетровщині звучала як пародія на радикала Олега Ляшка.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла київський психолог Валентина Домська.

"Завжди зібраного промовця Порошенка ніби хтось підмінив. 14 хвилин його виступу більше схожі на промову сільського голови, а не президента. Може, так хоче здаватися ближчим до народу, - каже Валентина Іванівна.

За словами психолога, президент двічі хреститься: коли говорить про транш від Міжнародного валютного фонду і називає Дніпро Дніпропетровськом. Це не відповідає нормам дипломатії.

"Раніше у промовах на Порошенка могли рівнятися світові лідери - дикція, постава, жести, цитати філософів і поетів, які декламував на пам'ять, - говорить Домська. - Тепер складається враження, що до промови його запросили одразу після обіднього столу. Ще трохи і виступ міг би нагадувати тост".

Промова Порошенка заплутана. Виглядає ніби він затягує час, намагається зібратися з думками. Дивіться на відео з 1 до 14 хв.

Може, мало спав напередодні або весь день провів на сонці і отримав тепловий удар, - розповідає Валентина Іванівна. - Говорить повільно, використовує з десяток звертань до присутніх. Усередині стає дуже емоційним. Мало не підстрибує біля трибуни. Активно жестикулює, розмахує руками. Іноді переходить на крик".

Під час виступу президент часто відступає від тексту, який лежить на трибуні.

"Не можна сказати, що він не готувався, бо володіє цифрами бездоганно, - каже Домська. - Але думками він не з громадою. Щось непокоїть президента в цей момент більше. Може, проблеми особистого характеру. Хоча більш ймовірно це невирішені питання у бізнесі чи загострення конфлікту на сході".

На думку психолога, Порошенка не залишає байдужим критика у соцмережах.

"Петро Олексійович має комплекс відмінника. Багато уваги акцентує на власних досягненнях. Децентралізацію вважає особистою заслугою. Часто змінює темп розмови. Це вдалий спосіб, аби тримати увагу аудиторії. Але оратор його рівня не може переходити на крик. Це можливо на партійному з'їзді, а не на відкритті дитсадка. Порошенко міг налякати дітей. Вони бояться підвищеного голосу і розмахування рук. Сприймають це як загрозу", - пояснює психолог.