Івано-Франківськ стає доступнішим для маломобільних груп населення


Для реалізації заходів з перетворення Івано-Франківська у місто, дружнє до маломобільних груп населення, цьогоріч з бюджету виділили понад 1 млн. грн.

Про це повідомив директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак. За його словами, ті чи інші роботи заплановано виконати на 45 об’єктах. Йдеться про пониження тротуарів чи підвищення переходів до рівня тротуарів, влаштування пандусів, а також про те, що всі ремонти об’єктів інфраструктури та роботи з благоустрою у Івано-Франківську виконуватимуться з дотриманням європейських стандартів доступності. Наразі уже виконано 43% від запланованого на цей рік, пише Західний кур'єр

Директор комунального департаменту зазначив, що за дозволом на влаштування піднятих пішохідних переходів довелося звертатися у столичне Головне управління Національної поліції. Нещодавно один з таких з’явився на вулиці Сотника Мартинця. На черзі переходи на вулицях Лесі Українки, Грушевського та інших. За словами Михайла Смушака, такі пішохідні переходи виконують роль і пристроїв з примусового зменшення швидкості, що підвищує безпеку пішоходів під час перетину проїжджої частини.

Водночас Смушак наголосив, що, попри усталену думку, заходи з доступності до інженерно-транспортної інфраструктури реалізуються не лише для людей з інвалідністю, а для так званих маломобільних груп населення – людей з тимчасовим порушенням здоров’я, похилого віку, вагітних жінок та батьків з дитячими візочками, яким важко долати високі бордюри чи сходи.

Також на багатьох тротуарах, у місцях пішохідних переходів, комунальники встановлюють тактильну плитку, яка дає змогу краще орієнтуватися людям з вадами зору.

А заступник міського голови Богдан Білик принагідно поінформував, що з 1 жовтня у Івано-Франківську реалізовуватиметься програма з обладнання світлофорів звуковими пристроями. Наразі їх планують встановити 74.

Натомість заступник міського голови Олексій Кайда зауважив, що, попри потуги міської влади зробити Івано-Франківськ доступнішим для мало мобільних груп населення, окремі приватні структури не хочуть у цьому допомогти. Зокрема, жоден банк у місті не погодився влаштувати своїм коштом пандуси для доступу до своїх банкоматів.