У Франківську пропонують легкі кредити. Готуйтеся, вас обдурять


«Гроші до зарплати, швидкий кредит, 5000 гривень за 15 хвилин». Листівки з такими текстами можна побачити в Івано-Франківську на дошках оголошень, стовпах, автобусних зупинках. Ті, кому терміново потрібні гроші, далеко не завжди ідуть до банку, бо там марудно й відсотки драконівські.

А тут ніби усе легко й весело, із документів — лише паспорт та ідентифікаційний код. «Репортер» теж пішов до «неформалів», поцікавився.

Довго шукати не треба. У центрі міста багато офісів, де в тебе радо приймуть заявку на кредит. На вулиці Мазепи, Шевченка, а на Січових Стрільців — аж два. У першому сидить чоловік, на вигляд років 30, солідно одягнений. Одразу питає, звідки дізналися про них. Каже, при першому зверненні можна отримати до 5000 гривень. Далі — більше, якщо клієнт сплачуватиме все вчасно. Максимальна сума — 15000.

«Для оформлення заявки треба паспорт, ідентифікаційний код та усну інформацію про місце роботи», — говорить він.

Жодних довідок, головне — аби хтось підтвердив, що людина там дійсно працює. Якщо ж самозайнята, підприємець, то каже — «перевіряють по базі». Ще треба, зауважує, чотири контактні номери.

«На випадок, якщо не віддають, обдзвонюєте родичів і вимагаєте у них гроші?», — питаємо. Чоловік лише мовчки посміхається.

Каже, електронну заявку розглядають протягом двох годин від моменту подачі. Якщо все добре, то гроші перераховують на картку Ощадбанку, зроблену спеціально для цього кредиту. Але відсотки — космічні! До прикладу, якщо брати 5000 на три неповні місяці, то треба щотижня платити по 588 гривень. Загалом, переплата понад 2000.

В іншому офісі все майже так само: мінімальний набір документів, трохи більші відсотки. Але тут уже гроші дають «на руки», а не роблять картку. Складають договір, виписують чек. До клієнтів, які «набули статусу» (тобто постійних), особливий підхід — більші суми, кілька пільгових днів.

У наступному можуть позичити максимум 5000 гривень на два тижні, видають готівкою, переплата фіксована — 1400. Дівчина одразу питає ім’я, повний вік і номер телефону. Каже, просто реєструє візит. Документи — ті самі паспорт з кодом.

«Ми завжди працюємо: і на свята, і по вихідних. Хіба відпочиваємо лише в перші дні Великодня та Різдва. Напевно й 1 січня буду тут, а раптом комусь гроші будуть потрібні», — зітхає дівчина, яка працює тут віднедавна.

Йдемо далі, на Тарнавського. Вже цікавіше: аби отримати гроші, потрібно внести перший, як зазначила працівниця, «гарантійний платіж». Це гроші, які ти вже маєш заплатити перед тим, як тобі дадуть кредит. Суму тої «гарантії» визначають десь у Києві, «нагорі», після того, як місцева дівчина передає туди дані потенційного позичальника.

За її словами, менше ніж на 10000 гривень не кредитують. Відсотків нема, натомість, крім «гарантійного платежу», є ще конкретна сума переплати (від 500 до 1500 гривень), яку теж визначають десь у столиці.

На прохання навіть дають почитати угоду, в якій з десяток сторінок і багато тексту. Жінка каже, можна прийти з юристом, аби переконатися, що «все чисто».

За словами юриста Зоряни Івасишин, організації, що надають міні-кредити, не обов’язково використовують шахрайські схеми. Проте наголошує: там, де просять страховий (гарантійний) платіж, — це точно обман. Повернути його неможливо навіть через суд.

«Зазвичай у такі міні-кредитні організації йдуть люди, які мали або мають борги в банках», — каже юрист.

За даними «Репортера», шахрайська схема стара і доволі проста. Отой «гарантійний платіж» офіційно оформляється як плата за інформаційні послуги щодо кредитування. Інший варіант — плата за страховку операції. Тоді ваші гроші йдуть страховій компанії, яка взагалі не є учасником угоди. У будь-якому разі жодного кредиту клієнт зазвичай не отримує. Фірма навіть не має права його надавати, оскільки не є фінансовою установою — звичайне ТзОВ, розташоване десь у Сумах, а її засновник живе, наприклад, у Донецьку. Дівчина, яка сидить у Франківську, формально ні в чому не винна, жалітися нема кому, все ніби законно. Ви просто заплатили за якусь там інформацію або страховку…

Банально, але здебільшого людей ошукують через їхню ж неуважність, а ще лінь і намагання обдурити когось іншого. Кредит, додає юрист, може надавати тільки фірма, яка є фінансовою установою та має відповідну ліцензію. Про це обов’язково треба запитувати, завжди. Якщо нема ліцензії — готуйтеся, зараз вас обдурять.