Нездорова їжа впливає на рівень психічних захворювань – вчені


Відсутність у їжі вітамінів та мінералів впливає на наше психічне здоров'я.

Про це свідчать дослідження вчених Кентерберійського університету Нової Зеландії, пише УП. Життя з посиланням на The New Zealand Herald.

"За більш ніж 50 років наша дієта змінилася настільки швидко, що це має певний вплив на наше психічне здоров'я", – зазначає доктор Джулія Раклідж.

Вона вивчає зв'язок між харчуванням і такими розладами як депресія, тривога, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, передменструальний синдром (ПМС) і посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

"Моя робота показує, що є суттєвий вплив вітамінів і мінералів на психічне здоров'я. І дієта, якої дотримуються люди, призводить до неадекватного задоволення їх потреби в продуктах харчування", – пояснює вчена.

Її команда вивчає чи здатні допомогти у боротьбі з психічними розладами мультивітамінні комплекси, які включають в себе вітаміни А, С, D, Е, вітаміни групи В, тіамін, рибофлавін, магній, кальцій, залізо, фосфор, йод, цинк, селен, мідь, марганець, хром, молібден, калій і деякі амінокислоти.

В цілому, від 60 до 80% піддослідних позитивно реагують на лікування з формулами мікронутрієнтів, зазначає доктор Раклідж.

Зокрема, 64% людей з синдром дефіциту уваги і гіперактивності, вживаючи вітаміни і мінерали, показали менше симптомів протягом восьми тижнів, у порівнянні з 37%, які дали плацебо.

Симптоми ПТСР знизилася з 65% до 19% серед людей, які отримують додаткові вітаміни і мінерали.Ще одне дослідження було проведено на людях з високим рівнем стресу після землетрусу в Крайстчерчі, Нова Зеландія 2011 року.

При цьому в тих, хто не отримував вітаміни, рівень посттравматичного стресового розладу за цей час зріс з 44% до 48%.

Доктор Джулія Раклідж вважає, що урядам слід розглянути питання про надання вітамінів і мінералів у таблетках людям у районах, які постраждали від стихійних лих.