Іванофранківцям розповіли, як економити електрику


30 серпня у приміщенні Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Івано-Франківськ відбулась інформаційна зустріч на тему «Енергоефективність – крок до економії».

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька запевнила: «ОПОРА може допомогти почати економити вже сьогодні. Виконуйте прості поради з енергоефективності та заощаджуйте в перспективі».

Аліна Брезіцька розповіла, що варто вимикати з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети або іншу техніку після того, як вони зарядилися. Не слід залишати телевізори та інші побутові електроприлади у режимі «сну». Виходячи з кімнати необхідно вимикати світло. Заощадити електроенергію допоможе заміна старих лампочок на нові енергозберігаючі (світлодіодні). А встановлення двокамерних енергозберігаючих вікон вбереже помешкання від потрапляння гарячого повітря влітку та втримає тепло в квартирі взимку.

Крім того, варто слідкувати, щоб батареї були завжди відкритими, уникати на них декору. Узимку, коли у квартирі холодно, можна одягнути теплий одяг замість того, щоб використовувати обігрівач. Це дозволить зекономити велику кількість електроенергії та заощадити власні кошти. Значний ефект дасть термомодернізація будинку та використання альтернативних джерел енергії.

Також представниця ОПОРИ наголосила, що одним із ключових завдань Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» є створення стратегічних документів. План сталого енергетичного розвитку в Івано-Франківську був прийнятий 28 липня 2015 року. Цей документ визначає заходи з енергоефективності, які будуть розроблені і запроваджені до 2020 року. Одним із напрямів, який передбачає План дій, є просвітницька робота серед населення щодо енергоощадності. Громадянська мережа ОПОРА допомагає населенню усвідомити, для чого необхідна енергоефективність та як скористатися місцевими програмами.

Присутня на заході працівниця центру поділилася враженнями від інформаційної зустрічі: «У моєму будинку все на електриці і щоразу підвищення цін боляче вдаряє по гаманцю, тому дізнатися, як економити електроенергію, було цікаво. Окрім того, розповім ще й своїм сусідам про те, як правильно користуватись технікою».