Як врятуватися від спеки? Поради від лікаря-невролога МЦ «Оксфорд Медікал»


Спека – одна із найбільших загроз для людини, яка може викликати зневоднення організму, швидку втому, зниження працездатності, головна біль, викликає тепловий та сонячний удар, веде до загострення хронічних захворювань, особливо, від високої температури повітря страждає серцево-судинна система. Тепловий удар легко отримати у задушливому приміщені, сонячний – від прямої дії сонячних променів.

Кілька порад від лікаря-невролога медичного центру «Оксфорд Медікал» читачам:

1. Рекомендовано утриматись від прогулянок з 11 до 17 години, тому якщо ви можете не виходити на вулицю, то не треба цього робити. Правда, це не відноситься до випадків, коли в приміщенні, в якому ви змушені перебувати, ще гірше.По вулиці бажано ходити в головному уборі, засмагаючи, користуватися сонцезахисним кремом.

2. Регулярно вживайте воду, для втамування спраги підходить негазована та несолодка прохолодна вода. У жаркий час хочеться попити холодненького, однак робити цього не варто: вживання напоїв з холодильника загрожує не тільки застудами, але й надмірними навантаженнями на серце. Пити в спеку слід часто і невеликими порціями: якщо відразу випити багато, це викличе підвищене потовиділення.

3. Охолоджуйте приміщення. Відмінно, якщо у вас є кондиціонер, однак не робіть температуру максимально низькою — так легко застудитися. Дивіться, щоб прохолодний потік повітря не був спрямований прямо на вас. Якщо кондиціонера немає, користуйтеся вентилятором. Не перегрівайте приміщення: постарайтеся якомога менше готувати на електричній чи газовій плиті.

4. Частіше приймайте душ або ванну — це дозволить вам почувати себе набагато краще в жаркий період. Але остерігайтеся холодного душу — в умовах спеки він шкідливий для серця і судин. Якщо у вас через обпресування немає гарячої води, не лінуйтеся її гріти.

5. Не перебувайте довго під прямими сонячними променями, щоб не отримати тепловий удар і сонячний опік.

6. Одяг має бути легким, вільним, зроблений з натуральних тканин — бавовни, льону, шовку, віскози. Набагато легше в спеку тим, хто ходить у світлому, тому що темні предмети на сонці нагріваються швидше. Користуйтеся хорошими якісними сонячними окулярами.

Лікар невролог медичного центру

«Оксфорд Медікал»

http://ivanofrankivsk.oxford-med.com.ua/