Власники елітних авто поповнили бюджет Івано-Франківська на понад 397 тис грн


За січень – липень 2016 року від власників елітних легкових автомобілів обласного центру до місцевого бюджету надійшло 397,5 тис. грн. транспортного податку, зокрема 212,7 тис. грн. від юридичних осіб та 184,8 тис. грн. – від фізичних осіб.

Як повідомила заступник начальника інспекції Ольга Волощук, івано-франківські податківці надіслали майже 100 податкових повідомлень- рішень про сплату транспортного податку власникам елітних авто фізичних осіб. Очікувана суму надходжень власникам елітних авто фізичних осіб складає 1,8 млн. грн., юридичних осіб - 250 тис.грн.

Вона також нагадала, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринковою вартістю  понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Відтак, ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 грн. за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування (пп. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 Податкового кодексу України , а базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Платникам податку - юридичні особи самостійно обчислити суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування  декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Вона також зазначила, що, у разі, якщо легковий автомобіль придбаний протягом року, декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт (п. 267.6.4 п. 267.6 ст. 267 Кодексу).

Щодо фізичних осіб - платників транспортного податку, то вони мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних (пп.267.6.10 п.267.10 ст.267 Кодексу).

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Таким чином, транспортний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, -підкреслила посадовиця.