Сенцов: Не треба нас витягувати за будь-яку ціну


Засуджений у Росії українець Олег Сенцов закликає не намагатися звільнити його та інших українських в’язнів у Росії «за будь-яку ціну».

Про це він написав у листі, який на своїй сторінці у «Фейсбуці» оприлюднила його сестра Наталія Каплан, пише Радіо свобода.

«Не треба нас витягувати за будь-яку ціну – це не наблизить перемогу. Використовувати нас як зброю проти ворога – так», – наголосив Олег Сенцов.

«Знайте, що ми – не слабке ваше місце. Якщо наша доля стати цвяхами у кришку труни тирана, то я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться», – додав він.

Він також зазначив, що з різними незаконно ув’язненими у Росії та полоненими на Донбасі ситуація неоднакова. «У кожного своя історія й умови утримання. Хтось на полонених піариться, хтось реально працює. Ставати більш відомим в’язнем, щоб тебе обміняли швидше за інших – це не той шлях, яким я хотів би пройти», – написав Олег Сенцов.

У серпні 2015 року суд у Росії засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі за обвинуваченнями у підготовці терактів в анексованому Росією Криму. Інший фігурант справи – Олександр Кольченко – отримав 10 років колонії суворого режиму.

Олег Сенцов (ліворуч) і Олександр Кольченко у російському суді, Ростов на Дону, 25 серпня 2015 року

Олег Сенцов (ліворуч) і Олександр Кольченко у російському суді, Ростов на Дону, 25 серпня 2015 року

Самі засуджені і правозахисні організації вважають обвинувачення необґрунтованими і політично мотивованими. Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова політв’язнем.

У понеділок, 22 серпня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував на наступний тиждень запуск платформи для сприяння звільненню українців в Росії.