Міграційна служба перевірятиме документи студентів-іноземців на вулицях Франківська


В Івано-Франківську затримуватимуть іноземних студентів, які не матимуть при собі документів на проживання.

Про це під час круглого столу на тему нелегальної міграції іноземців 18 серпня повідомив начальник Управління Державної міграційної служби в області Сергій Саїв, інформує кореспондент «Галки» з місця події.

Він нагадав, що за останні два роки кількість іноземців на Прикарпатті збільшилася вдвічі, зокрема тут навчаються 2186 студентів з 76 країн. За його словами, це четвертий показник в державі. Значна частка з них мігрувала сюди зі Сходу України після початку АТО.

Саїв наголосив, що з початку навчального року Державна міграційна служба буде пильно вивчати законність перебування іноземців в області. Тому Саїв звернувся до представників вищих навчальних закладів, аби вони провели освітні бесіди з студентами-громадянами інших країн. Насамперед, їх потрібно попередити про затримання осіб, які не мають при собі документів на проживання в області.

«Починається навчальний рік, коли ви будете проводити збори -повідомте, якщо хоча б не оригінали з собою носили, то хоча б копії, аби ми могли перевірити, чи видавалися такі документи. Бо ми будемо затримувати. Бо при зупинці придумують – то на довідки, то десь залишив, загубив… Потім закриваються вдома, не пускають на перевірку», – наголосив Саїв.

На круглому столі стало відомо, що лише у 2016 в області проживають 80 студентів, які завершили навчання і не здали посвідки на проживання в Україні. Крім того, в 2014 році вишами області видано 475 запрошень на навчання для іноземців, та лише 193 з них прибули і зараховані на навчання, а 263 до місцевих університетів не доїхали. Ніхто не знає, де ці люди зараз, і чим займаються.

«За моєю негласною інформацією, частина цих осіб перетнула державний кордон України», – зазначив Саїв.

Також обласна Державна міграційна служба звернулася до патрульної поліції з проханням провести навчання працівників щодо перевірки документів у іноземців.