Спільна акція українських та російських активістів


16 серпня 2016 року, о 15.00 в Івано-Франківську відбудеться діалогова акція «Спільна кухня», в який візьмуть участь громадські діячі та правозахисники з Прикарпаття, активні переселенці з Донбасу та активісти-миротворці з Росії.

Мета даної миротворчої акції - сприяти налагодженню діалогу через безпосередній контакт між людьми з країн та регіонів, що знаходяться у стані збройного конфлікту.

Біля меморіалу Вічного вогню (вул. Рєпіна) у форматі неформальної розмови учасники акції спробують обговорити найбільш болючі питання, що постають перед українським суспільством протягом останніх років, а гості з-за кордону розкажуть про дії правозахисного миротворчого руху в Росії. Під час проведення акції у громадському просторі міста буде створена мобільна «кухня», де проходитиме чаювання та відбуватиметься діалог. До участі у дискусії матимуть змогу долучитися всі охочі мешканці міста.

Варто зауважити, що акція «Спільна кухня» відбуватиметься протягом серпня-жовтня у різних містах України та Росії. За її результатами українські та російські активісти планують виробити нову методику роботи зі стереотипами і нетолерантністю у суспільстві за допомогою організації живого спілкування. В тім мета та риторика заходів, що спрямовані на зниження рівня агресії у суспільстві та розбудови діалогу, буде суттєво відрізнятися в залежності від країни.

Акція «Спільна кухня» ініційована правозахисними активістами з України та Росії в рамках міжнародної миротворчої ініціативи «Молоді голоси за МИР», яку адмініструють і реалізують Освітній дім прав людини в Чернігові за підтримки Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ / ОБСЄ), Української Гельсінської спілки з прав людини, Міжнародного Молодіжного Правозахисного Руху і Будинок прав людини – Воронеж за підтримки Норвезького Гельсінського комітету.

Проект підтриманий Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ). Інформація та думки, що містяться в цьому документів, не обов'язково відображають політику та позицію БДІПЛ.

В Івано-Франківську захід організовує Молодіжна організація «СТАН», що працює задля розвитку креативного громадянського суспільства та є координатором правозахисного освітнього проекту «Діалог та примирення в регіонах України», що об’єднує зусилля правозахисників, вимушених переселенців та молодіжних активістів.