Прикарпатський виш увійшов у трійку лідерів серед ВНЗ України за якістю змісту кодексу честі


Інститут освітньої аналітики Міністерства освіти і науки України провів дослідження практик академічної доброчесності у вищих навчальних закладах України.
Про це йдеться на сайті МОН України.

За даними дослідження Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника увійшов у трійку лідерів серед вищих навчальних закладів України за якістю інституалізації практики академічної доброчесності. У всеукраїнському рейтингу вузів, які мають розроблений та впроваджений honor code (кодекс честі), Прикарпатський національний університет посів 2-е місце за якістю змісту кодексу честі для студентів і 3-є місце за якістю змісту кодексу честі для викладачів. 

Варто зазначити, що "Кодекс честі ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефанка""був ухвалений конференцією трудового колективу університету 29 грудня 2015 року.

Як зазначається в опублікованому матеріалі дослідження було проведено в період з березня до червня 2016 року в два етапи. На першому етапі Інститут освітньої аналітики дослідив 172 сайти вищих навчальних закладів щодо наявності кодексу честі студента й етичного кодексу викладача. Також вивчалася можливість пошуку на сайтах двохсот шести університетів документів, що затверджують процедури запобігання плагіату. На другому етапі дослідження проводилося опитування представників адміністрацій ВНЗ, у якому взяли участь 139 вищих навчальних закладів із 186 запрошених.

За результатами дослідження визначено, що 27 ВНЗ мають кодекси честі студента або його аналоги (що становить 15,5% генеральної сукупності) та 23 – етичні кодекси викладача або його аналоги у відкритому доступі на своїх сайтах. Крім цього, як стверджують представники ВНЗ, ще в шести університетах (щодо кодексу честі) та п’яти вищих навчальних закладах (щодо етичного кодексу) ці документи існують у закритому доступі або в паперовому вигляді.

Дослідження Інституту освітньої аналітики МОН України проводилося з метою:

- визначити кількість і сформувати перелік ВНЗ, що мають розроблений та впроваджений honor code (кодекс честі), якому мають слідувати студенти та працівники і який містить принципи академічної доброчесності;

- визначити кількість і сформувати перелік ВНЗ, що мають розроблений та впроваджений етичний кодекс для працівників і який містить принципи академічної доброчесності;

- визначити кількість ВНЗ, що мають затверджені та оприлюднені процедури для запобігання та протидії плагіату;

- визначити кількість ВНЗ, що мають та активно використовують програмне забезпечення для перевірки студентських робіт на плагіат;

- дізнатись, скільки ВНЗ запровадили практики ознайомлення студентів з основами академічної доброчесності та яким саме шляхом це відбувається.