СБУ заборонила в’їзд в Україну польській громадянці через діяльність, що шкодить партнерським стосункам країн


СБУ заборонила на три роки в’їзд в Україну польській громадянці Є.Шемашко через її пропагандистську діяльність на шкоду партнерським стосункам України та Республіки Польща.

Жителька міста Варшава, технолог харчової промисловості за освітою, організовує на Батьківщині псевдонаукові історичні семінари, що стосуються спільних трагічних сторінок українського та польського минулого, видає далекі від науки твори, виступає на телебаченні з необ’єктивними заявами, котрі дискредитують Україну. В них діячка вириває події з історичного контексту, вдається до відвертих маніпуляцій і перекручування.

Серед іншого, громадянка Польщі публічно заявляє про необхідність приєднання до складу Польщі Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей,  дезінформує аудиторію, стверджуючи, нібито у західному регіоні нашої держави пропагується фашизм.

Такі дії шкодять авторитету та національним інтересам України, провокують сепаратистські настрої, котрі можуть призвести до порушення територіальної цілісності нашої держави, а головне – нівелюють результативні підсумки багаторічної складної роботи істориків обох країн задля порозуміння і примирення, досягнутого Україною та Польщею щодо Волинських подій у 2003 році, коли відзначалося їх сумне 60-річчя.

Оскільки дії польської громадянки створюють передумови до посягання на територіальну цілісність України (ст. 110 КК України) і розпалювання міжнаціональної ворожнечі та ненависті між громадянами української та польської національностей (ст. 161 КК України), Службою безпеки України поінформовано Державну прикордонну службу про заборону в’їзду цієї особи в Україну терміном на три роки.