Облводгосп: Побороти гравійну мафію можна тільки кримінальною відповідальністю


На всіх руслоочисних об'єктах мають встановити інформаційні стенди хто виконує роботи. Про це йшлося сьогодні під час відкритої наради з питань проведення руслоочисних робіт.

За словами заступника начальника управління Віталія Пернаровського, з 2010 року в області  було розроблено 40 проектів руслоочисних робіт, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

"Сьогодні задіяні в роботі 15 об'єктів. Основне з зауважень від експертної комісії це довгобуди, яким більше 2-х років. Підприємці затягують з завершенням робіт, оскільки немає реалізації гравійної суміші. Саме тому ми знайшли такий вихід з ситуації, щоб не залежно від реалізації виконавці завершили роботи відповідно до термінів", -пояснив Пернаровський.

Йдеться про те, щоб всі гравійні наноси вивезти у відповідні місця складування і закрити об'єкти, а вже звідти продавати. У разі невиконання цих умов, дані об'єкти будуть запропоновані комісії облради вирішення їх подальшої долі.

Окрім того облводгосп зобов'язав всіх підрядників встановити стенди де була б інформація про виконавця робіт і копії дозвільних документів. Це робиться для того, щоб будь-хто з журналістів чи перевіряючих могли отримати всю інформацію.  

Що ж стосується об'єктів де проводяться роботи, то як прозвітував заступник начальника 7 з них уже здані. Три об'єкти на завершальній стадії, проте їм потрібно дооформити документи. Ще на 7 об'єктах роботи завершені, проте акти передачі ще не здані. На 11 дані дозволи, проте роботи не починались, саме тому  їх потрібно обстежити і вирішити, що з ними далі робити.

Загалом, зараз розробляються 15 об'єктів: с. Березівка, с. Старий Лисець, с. Довге, с. Маріямполь, с. Троїця, с. Заболотів, м. Снятин,  с. Нижнів, с. Петрилів, с. Воскресінці, с. Товмачик, с. Добровляни, с. Підбережжя, ур. Панське, с. Верховина.

В облводгоспі погодилися, що порушення є і комісія їх зафіксувала та виписала приписи щодо усунення. Окрім того з 1 вересня розпочнеться повторна перевірка виконавців робіт, чи вони усунули порушення, якщо ж ні, то договори будуть розривати.

Окрім того Пернаровський попросив активістів і журналістів не звинувачувати управління у безконтрольності вивозу гравію.

"У функції облводресурсів не входить контроль за незаконним вивозом гравію. Адже першочергове рішення облради визначало контроль за управлінням водних ресурсів, а Кабмін через рік забрав у нас таке право. Проте ми вже не одноразово піднімали питання на державному рівні, щодо збільшення розмірів штрафів та кримінальної відповідальності за незаконний вивіз гравію і конфіскації техніки", - підсумував заступник начальника.