На Франківщині супермаркет видавав сирний продукт за сир


Під виглядом сиру прикарпатський супермаркет реалізовував сирний продукт а не сир, звертаючи при цьому увагу споживачів написом на вітрині супермаркету «АКЦІЯ».

В результаті здійснення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання, що діють на ринках реалізації продуктів харчування, вимог законодавства про захист економічної конкуренції, працівниками територіального відділення виявлено в супермаркеті «Гулівер», що знаходиться в м.Бурштин Акційний товар - сир «Руський класичний» торгової марки Тульчинка.

Продукт сирний відрізняється від сиру тим, що при його виробництві дозволяється часткова заміна молочної сировини немолочною.

Так, сир і сирний продукт – абсолютно різні харчові продукти. Вони різняться за складом сировини, а отже мають значно відрізнятися й за ціною.

Та, на жаль, продавці, використовуючи необізнаність людей, видають подобу сиру за справжній сир. Сирні продукти призначені для споживачів з низкою купівельною спроможністю, а отже мають коштувати значно дешевше, аніж справжній сир. Та недобросовісні продавці вперто не бажають продавати сирні продукти дешевше за сир.

Інформація про назву та склад продукту, при маркуванні товару, як одна з суттєвих умов його придбання, є одним із факторів, що може вплинути на вибір споживачем виробника та виду продукту.

Зазначення на етикетці сирного продукту інформації «Сир» наштовхує  споживачів на думку про те, що цей Продукт вироблено лише з молочної сировини.

Адміністративна колегія територіального відділення розпочала розгляд справи у зв’язку з наявністю в діях ФОП Кохан Г. М., які полягають у розміщенні назви «Сир Руський класичний» на етикетках сирного продукту Руський класичний ТМ Тульчинка, який не є сиром, ознак порушення, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману шляхом повідомлення суб’єктом господарювання невизначеному колу осіб неправдивих відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, що може вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів цього суб’єкта господарювання.

Триває збір доказів.

За результатами розгляду справи за відповідне порушення законодавством передбачено штрафні санкції до 5 відсотків від доходу за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.