НАБУ вважає обшук Генпрокуратури незаконним


Національне антикорупційне бюро вважає незаконною ухвалу Печерського суду, на підставі якої 5 серпня проводився обшук у НАБУ, і відповідно сам обшук.

НАБУ оприлюднила копію ухвали і відповідну заяву на своєму сайті в п'ятницю, пише Українська правда.

В НАБУ зазначають, що в ухвалі не вказано ані конкретних обставин здійснення правопорушення, ані прізвищ  детективів, які вчинили вказане правопорушення; ані інформації про те, в рамках якого провадження, на думку прокурорів ГПУ, здійснювалося "незаконне прослуховування".

Проте це не завадило судді Печерського суду дати санкцію на обшук "за робочим місцем детективів", тобто у будівлі Бюро, оскільки, на його думку, "стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення…, що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування…".

Зокрема суддя дозволив відшукувати у будівлі НАБУ: документи в їх електронному та паперовому вигляді, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, блокноти, записні книжки, чорнові записи, засоби зв’язку та інші речі, які використовувались та використовуються в ході неправомірних дій…, а також можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення".

Тобто фактично суддя санкціонував вилучення будь-яких документів чи носіїв інформації будь-де в приміщенні Національного бюро.  

В НАБУ зазначають, що санкція на обшук видана 4 серпня та діятиме протягом 30 днів з дня постановлення ухвали.

Відповідну ухвалу, як і самий обшук, Національне антикорупційне бюро вважає незаконною, і буде вживати усіх необхідних дій в межах чинного законодавства для захисту матеріалів досудових розслідувань та іншої важливої  інформації від спроб незаконного вилучення.

За умов виникнення прямої загрози блокування роботи НАБУ, наявність власного підрозділу спеціальних операцій є гарантією збереження порядку, захисту даних та забезпечення стабільної роботи бюро, резюмують в НАБУ. 

Як відомо, у п'ятницю до будівлі Національного антикорупційного бюро, що по вул. В. Сурикова, 3, м. Київ, прибула слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України з наміром провести обшук.

У ГПУ заявили, що провели виїмку документів.

Підставою для обшуку в НАБУ Генпрокуратура назвала прослуховування фігурантів справи заступника прокурора Київської області Олександра Колесника.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив про обшуки в НАБУ, що це "не міжвідомча війна і не замовлення".

Луценко також заявив, що напередодні повідомляв НАБУ про підготовку візиту слідчих Генпрокуратури.

Одразу кілька громадських діячів і нардепів заявили, що ці обшуки пов'язані зі спробою не допустити отримання НАБУ права на самостійне прослуховування.