Вогнеборці закликають прикарпатців бути обережними у поводженні з вогнем


З початку року на Прикарпатті зареєстровано1768 пожеж, з них 723 – у природних екосистемах.

Більшість пожеж в області спричинюються людською необережністю – горять будинки, житлові квартири, господарські споруди. Людський фактор провокує й більшість пожеж у природних екосистемах.

Зараз рятувальників дуже непокоять загорання на хлібних ланах. «Хліб – усьому голова!», - кажуть у народі. З давніх-давен наші предки тяжко трудилися, щоб на їхніх столах завжди був запашний буханець. Не полегшала хліборобська праця і сьогодні. Зі світанку до пізньої ночі працюють люди на наших ланах, щоб узимку було вдосталь і хліба, і до хліба.

Іноді, на жаль, одна-єдина іскра може звести нанівець усю нелегку та виснажливу працю хліборобів. Відсутність вогнегасника на комбайні, необережно кинутий недопалок, розведене посеред чи поблизу пшеничного лану багаття, неналежним чином обладнані місця зберігання та переробки нового врожаю можуть умить перетворити на попелище цілорічний важкий труд наших хліборобів.

Влітку цілком ймовірним є виникнення пожеж у лісових масивах. Нагадаємо, що причиною більшості з них є людська необачність та нехтування елементарними правилами безпеки. Найменша необережність при поводженні з відкритим полум’ям у лісі, особливо у спеку, може спровокувати масштабне вогняне лихо. Сотні й тисячі таких пожеж - це десятки шкідливих хімічних сполук в атмосфері, знищена природа та загроза перекидання вогню на людські оселі. Тому необхідно бути вкрай обережними у поводженні з вогнем під час перебування в лісових масивах.

Саме людський фактор здебільшого призводить і до загорань сухої трави.

2 серпня рятувальники провели профілактичну роботу із мешканцями Івано-Франківська. Людям пропонували висловити свій погляд на такі проблеми, як пожежі у природних екосистемах, роз’яснювали, як правильно поводитися із вогнем у побуті та на відпочинку, вручали застережливі листівки. Іванофранківці погоджуються, що не можна віддати наш казковий край на поталу вогняній стихії. Водночас багато мешканців обласного центру зізналися, що не приділяли достатньої уваги вивченню правил пожежної безпеки, а то й зовсім нехтували ними. Тепер, почувши від рятувальників про нищівну силу вогню, запевнили, що поводитимуться відповідальніше. Крім того, людям вручили застережливі листівки.

Профілактичні заходи з безпеки життєдіяльності й надалі проводитимуться рятувальниками в обласному центрі та районах. Вони спрямовані на те, щоб запобігти пожежам у природних екосистемах, врятувати природу та людські життя.