У Надвірнянському районі можуть утворити потужну Пнівську ОТГ


У с. Пнів потенційної Надвірняської ОТГ Надвірнянського району Івано-Франківської області відбулася зустріч з ініціативи керівництва і депутатів селища Битків, сіл Пнів і Пасічна з активістами цих населених пунктів.

У рамках акції «Децентралізаційний марафон» у заході взяли участь регіональні консультанти з фінансових і правових питань Юрій Стефанчук і Марія Баран(проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID), а також координатор регіонального Офісу реформ Руслан Панасюк. Як відомо, відповідно до Перспективного плану формування територіальних громад Івано-Франківської області до потенційної Надвірнянської ОТГ належать місто Надвірна, селище Битків, села Верхній Майдан, Гвізд, Млини, Лоєва, Молодків, Назавизів, Мирне, Парище, Лісна Велесниця, Пнів, Білозорина, Мозолівка і Стримба, інформує прес-служба ОДА.

Проте, як зазначила Марія Баран, селище Битків і село Пнів, які б мали увійти в Надвірнянську ОТГ, виявили бажання разом із Пасічною, що згідно з Перспективним планом належить до потенційної Зеленської ОТГ, утворити громаду з адміністративним центром у Пневі. На думку прихильників утворення саме такої громади, для цього є чимало передумов, передовсім це культурно-історична спорідненість. Також вони акцентують на фінансових перевагах від такого формату об’єднання для кожного з цих населених пунктів зокрема.  

Під час зустрічі Марія Баран ознайомила присутніх з алгоритмом об’єднання громад, тобто послідовністю кроків, які потрібно зробити, щоб утворити громаду. Експерт зазначила, що якби ці три села пройшли процедуру об’єдналися ще торік і утворили громаду, то вони б отримали у 2016 році значно більше коштів на освіту, медицину, а ще чималу інфраструктурну субвенцію від держави. Також власні надходження від ПДФО за умови об’єднання становили б 9 млн. грн. А ще Марія Баран  звернула увагу, що чисельність учнів у школах Биткова, Пнева і Пасічної – це понад 10 відсотків від загальної кількості їх населення, що також яскраво свідчить про спроможність і великі шанси для розвитку такої громади, оскільки діти – це майбутнє нашої країни. 

Руслан Панасюк наголосив, що в Надвірнянському районі може бути утворена потужна Пнівська ОТГ за умови досягнення належного порозуміння між селищем Битків, селами Пнів і Пасічна. Бюджет цієї громади може сягнути 48 млн. грн., оскільки вона має належну економічну складову. На її території проживає 16,5 тис. осіб, багато дітей, тут розвинута нафтогазова промисловість. Нині Битків, Пнів і Пасічна не доотримують з районного бюджету майже 2,8 млн. грн. на освіту і 2,5 млн. грн. на медицину. Звісно, що Надвірнянська райдержадміністрація мусить розподіляти ці гроші на менш спроможні населені пункти району. За умови об’єднання Пнівська ОТГ отримуватиме ці кошти. І якщо буде утворено Пнівську ОТГ, то це буде одна з найсильніших громад Прикарпаття.