Транспорт як проблема в Коломиї


Цивілізація бере своє, і для Коломиї дедалі актуальнішою та гострішою постає транспортна проблема. Завантаженість автомобілями, щораз більші корки на наших вулицях та невідповідна транспортна система міста продукують незручності та дискомфорт для мешканців.

Нещодавно на вулиці Івана Франка стався прикрий інцидент, який лиш через щасливий збіг обставин не став нещасним. Від спеки спалахнув автомобіль, а пожежники не мали можливості до нього добратися та загасити пожежу. Тоді, правда, перекрили центр, однак навіть не надто великий корок так само паралізовує центральну частину міста. А корки у Коломиї стали вже абсолютно щоденним явищем, пише “Дзеркало Коломиї”.

До Львова, Києва чи Івано-Франківська нам ще далеко, однак, як кажуть автомобілісти, ще років два-три – і Коломиєю, особливо середмістям, проїхати стане великою проблемою. Ще один чинник, що примножує ризики, – це ймовірне збільшення населення міста у зв’язку із заходом “Леоні” та 10-ої бригади, що потягне за собою і збільшення транспорту.

У міській раді кажуть, що проблема дійсно існує, однак поки що комплексного її розв’язання у ратуші нема. На сьогодні все перебуває у стадії обговорення. Комплексне вирішення транспортної проблеми здійснюватиметься в контексті написання стратегії розвитку міста, – каже Ігор Слюзар. Тобто на сьогодні вона тільки в стані розробки.

Втім, частину проблеми можна вирішити вже цього року, адже незабаром вдасться запустити об’їзну дорогу. Цього тижня там вже встигли покласти чорновий асфальт. Об’їзна частково розвантажить центр. Справа в тому, що приблизно третина усього потоку, який рухається вулицею Мазепи попри ратушу, – це транзит. Люди їдуть цим маршрутом тільки тому, що немає об’їзної, – каже міський голова. А з відкриттям об’їзної весь цей транспорт можемо пустити по ній. Крім цього, вона забере на себе і частину коломийських автомобілів.

Найбільш проблематичними місцями коломийської транспортної системи, як вважають у ратуші, є площа Скорботи та перехрестя вулиць Мазепи та Бандери біля “Чемпіону”. Це досить незручні розв’язки, і до того ж найвужчі місця. Відповідно, левова частина проблем та корків виникає саме через них.

Реконструкція вказаних місць і стане основою нової транспортної системи. На площі Скорботи немає можливості встановити світлофор, тож оптимальним варіантом тут є зробити мале кільце. Це розв’яже як проблему для автомобілів, так і для пішоходів, які зараз цю ділянку дороги переходять по діагоналі. Однак проблему на вказаному місці потрібно буде вирішувати в комплексі з існуючим меморіалом. Річ у тім, що для побудови кільця потрібно буде забрати частину меморіалу, а це може викликати спротив у певної частини громади, тому перед роботами на площі Скорботи влада планує провести громадські слухання. Простіше буде зробити транспортне кільце на вулиці Мазепи, воно там дуже проситься, – сказав мер. Що стосується конкретних термінів, то відповіді на це питання у ратуші не мають, кажуть, що за сприятливих фінансових обставин могли б одне із згаданих місць починати реконструювати наступного року.

Важливим елементом транспортної системи є наявність автостоянок. У нас поки що з цим також великі проблеми. Тих, що є, не вистачає, і крім цього додається наш менталітет. Деяким водіям важко пройти кількадесят метрів до потрібного місця, і вони їдуть туди на авто, часто створюючи цим проблеми і собі, й іншим водіям, та й пішоходам. Одним із виходів є заборона в’їзду у середмістя на авто, однак для цього потрібно облаштувати автостоянки. Ідеальним місцем для однієї з них є земельна ділянка на Криничній. Однак проблема тут у тому, що сама ділянка належить не місту, а медикам, точніше тубдиспансеру. Другий варіант – це вулиця Валова, а точніше перепрофілювання її на пішохідну з парковкою. Однак, за словами міського голови, це може ускладнити рух по місту. Хоча незабаром на цій вулиці проводитимуться роботи із заміни водопровідних труб, тож її перекриють. Відповідно, це дасть змогу в експериментальному порядку побачити, як вплине перетворення вулиці Валової на пішохідну та загальну транспортну систему міста.

Як бачимо, транспортна проблема поки що не є у ратуші пріоритетною. Втім, як кажуть, готуй сани влітку, бо може статися так, як із сміттям у Львові. Краще вже діяти наперед, ніж вирішувати негативні наслідки потім. Так вийде дорожче.