У Франківську обрали проекти для реабілітації АТОвців, які фінансуватиме облрада


У п’ятницю, 29 липня, в Івано-Франківську конкурсна комісія обрала проекти громадських організацій (ГО) для психологічної реабілітації бійців АТО. На це в обласному бюджеті є 150 тисяч гривень. Однак, за словами заступника директора департаменту соціальної політики ОДА Віталія Яворського, згідно з кошторисами проектів, треба цілих півмільйона.

Всього було дев’ять заявок, які подали сім громадських організації – міжнародний благодійний фонд “Творча криївка” запропонував аж три проекти. Також у конкурсі взяли участь БФ “Франківський опір”, ГО “Майбутнє Прикарпаття”, ГО “Лада”, ГО “Побратими”, косівська ГО “За покликом серця” та ГО “Сім’я захисника” з Калуша, пише Репортер.

Координатор з питань реабілітації бійців АТО Вероніка Дичковська поділила проекти на три частини.

“Це безпосередньо психологічно-реабілітаційні табори, психологічні тренінги для бійців та їхніх сімей, організація спільного дозвілля”, – пояснила вона.

13838560_631732080337133_994352953_o

Голова “Спілки добровольців АТО Прикарпаття” Василь Андріїв зазначив, що в області зафіксували вже вісім спроб самогубства бійців. Тому, вважає, треба підтримати саме ті проекти, які допоможуть військовим адаптуватись до мирного життя.

13838412_631732067003801_176439446_o

Після двогодинного обговорення конкурсна комісія таємно проголосувала за чотири проекти, які фінансуватиме обласний бюджет. По 50 тисяч гривень виділили БФ “Франківський опір” та ГО “За покликом серця”. Організації пропонують табори для учасників бойових дій у Гошеві та Розтоці, тривалість яких сім і десять днів відповідно. У Гошеві АТОвці підуть у гори, відвідають музеї патріотичного спрямування, купатимуться в басейні, займатимуться керамікою та гончарством. У Розтоці – рафтинг, теніс, веломандрівки, походи в гори, концерти, рибальство.

20 тисяч гривень виділили МБФ “Творча Криївка”. Вони повезуть бійців на вісім днів у Берегово на Закарпаття, де АТОвцям робитимуть масаж і терапію. Також військові покупаються в термальних джерелах, ознайомляться з культурою Закарпаття, поспілкуються з місцевими жителями.

13662578_631732063670468_1013593896_o

Щодо ГО “Лада” – то кошторис їхнього проекту становив 92 тисячі гривень. Оскільки у бюджеті обласної ради немає таких коштів, їм виділили 30 тисяч. Конкурсна комісія запропонувала змінити місце проведення психологічного тренінгу з відпочинкового комплексу “Байка”, що на Косівщині, на якийсь інший. За словами членів конкурсної комісії, проживання там дуже затратне. Зауважимо, що всюди з бійцями працюватимуть досвідчені кваліфіковані психологи.

Заступник голови ОДА Ігор Пасічняк додав, якщо облрада додасть фінансування, то робоча група збереться знову і проведе конкурс серед решти проектів