Знайдено елітне житло екс-прокурора Віктора Шокіна в Празі


Розслідування програми «Схеми» виявило в Празі елітне житло в екс-прокурора Віктора Шокіна, яке оформлено на його цивільну дружину.

Про таємне життя відставленого генпрокурора Віктора Шокіна, яке може дати уявлення про його справжній матеріальний стан, – розслідування програми «Схеми», спільного проекту «Радіо Свобода» та каналу «UA:Перший».

Перед обранням Генеральним прокурором у лютому 2015 року Віктор Шокін заявляв, що має амбітні цілі. Та гучні заяви Шокіна так і лишилася словами. Обіцяної реформи прокуратури та передачі до суду злочинів ані попередньої, ані нинішньої влади так і не відбулося. Під тривалим тиском громадськості через рік Шокін подав у відставку. Але питань до нього залишилось чимало. Зокрема, і до його матеріального становища.

Шокін після Майдану декларував, що не має ні родини, ні дітей. Насправді ж у ході розслідування вдалося встановити, що у нього є і дитина, і цивільна дружина. І це було б його особистою справою, якби не той факт, що саме на них оформлена низка елітної нерухомості, у тому числі й за кордоном. Про все це Шокін не згадував у своїй декларації.

Елітний район Небушіце у Празі, столиці Чехії. Затишні будинки, тихі та чисті вулиці – все створено для того, щоб власники цих маєтків почувалися комфортно.

Елітний район Небушіце у Празі, столиці Чехії

Елітний район Небушіце у Празі, столиці Чехії

Житло тут обійдеться в немалу суму. Наприклад, нещодавно будинок у цьому районі продавали приблизно за 10 мільйонів крон – нині це приблизно 10 мільйонів гривень. А сусідній будинок належить українці. Її ім’я – Оксана Гриневич. Вона обіймає посаду заступника головного лікаря відомчої лікарні «Феофанія» у Києві. Щоправда, вже три роки перебуває в декретній відпустці.

Оксана Гриневич веде дуже непублічний спосіб життя. Але «Схемам» вдалося розшукати її фото.

Цивільна дружина колишнього генпрокурора Віктора Шокіна Оксана Гриневич – власниця елітної нерухомості

Цивільна дружина колишнього генпрокурора Віктора Шокіна Оксана Гриневич – власниця елітної нерухомості.

Журналісти неодноразово називали її цивільною дружиною колишнього українського генпрокурора Віктора Шокіна. Одразу кілька джерел програми, які працювали з ним у прокуратурі, також це підтверджують.

У результаті розслідування журналісти «Схем» знайшли не лише цілу низку формальних підтверджень цьому, а й дізналися, що у Віктора Шокіна та Оксани Гриневич є спільна дитина, на яку оформлена частина майна. Усе це в деклараціях про доходи та майно прокурора Шокіна не зазначено, а в розділі «майно родини» – лише прочерки.

Декларація колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна за 2014 рік

Декларація колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна за 2014 рік

У листопаді 2014 року, коли Віктор Шокін був ще заступником генпрокурораВіталія Яреми, Оксана Гриневич стала одноосібною власницею та директоркою чеської фірми I.B.D.P.

Виписки з чеських реєстрів

Виписки з чеських реєстрів

Ця компанія є власником котеджу та землі під ним у елітному празькому районі Небушіце. Журналісти Радіо Свобода у Чехії чотири рази впродовж місяця приїжджали до будинку, який належить фірмі Гриневич. Ознак, що тут постійно хтось мешкає, не видно.

«Цей будинок вони купили десь 2 роки тому. Я їх особисто не знаю, але точно бачила. Не знаю, чи це політик, чи ні, та чи з України він – але точно не чех. Знаю, що в них є маленька дитина. Але протягом літа я тут нікого з них не бачила», – каже мешканка сусіднього будинку.

Місцевий агент з нерухомості Антонін Голд каже, що міський район Праги Небушіце можна вважати містечком-сателітом.

«Тут є багато розкішних віл, які користуються попитом переважно в іноземних громадян. Район вважається дуже безпечним. Також тут розташована Празька міжнародна школа для дітей-іноземців. Жителі Небушіце – це переважно багаті родини, працівники міжнародних організацій, працівники різних посольств», – окреслює він контингент жителів престижного району.

Цей маєток – офіційна власність Оксани Гриневич.

Маєток в елітному празькому районі Небушіце, записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора Віктора Шокіна Оксану Гриневич

Маєток в елітному празькому районі Небушіце, записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора Віктора Шокіна Оксану Гриневич

На які кошти українська лікарка в декреті могла придбати таке недешеве майно в Чехії? Можливо, вона – ключ до його іншого, таємного життя Віктора Шокіна, яке він роками не відображав у декларації?

Офіційно він – неодружений чоловік.

«Це класична схема. Тобто, як правило, таке вчиняється. Навіть дуже часто бувають випадки, коли шлюб навіть спеціально розривається, припиняються офіційні відносини для того, щоб можна було майно, наприклад, передавати на свою дружину або починати стосунки з іншою людиною, і формально на них передавати майно», – пояснює експерт Transparency International Євген Черняк.

Будинок у Пиляві

Окрім будинку в Празі, Оксана Гриневич також володіє кількома земельними ділянками та будинком на майже 300 квадратів у селі Пилява Київської області. ​

Будинок цивільної дружини Віктор Шокіна Оксани Гриневич в селі Пилява Київської області

Будинок цивільної дружини Віктор Шокіна Оксани Гриневич в селі Пилява Київської області

Пилява розташована неподалік від Сухолуччя, яке свого часу облюбував для мисливства Віктор Янукович.

Спочатку Гриневич купила 29 соток, однак цього їй, схоже, стало замало. Рішенням сільради влітку 2015 року, коли Шокін вже був генпрокурором, Гриневич отримала ще 12 соток землі поруч.

Земельні ділянки Оксани Гриневич у Пиляві

Земельні ділянки Оксани Гриневич у Пиляві

Нині жодних ознак, що тут хтось постійно проживає, не видно. Однак місцеві пригадують, що тут раніше бував Віктор Шокін.

Коли Шокін став заступником генпрокурора влітку 2014 року, сам він, відповідно до декларації, володів земельними ділянками у півгектара, квартирою, садовим будинком та гаражем.

Журналісти «Схем» розшукали офіційно задеклароване майно Шокіна. Зокрема, він є власником квартири на вулиці Ярославів Вал в самому центрі Києва.

Екс-генпрокурор України Віктор Шокін має квартиру у цьому будинку на вулиці Ярославів Вал в самому центрі Києва

Екс-генпрокурор України Віктор Шокін має квартиру у цьому будинку на вулиці Ярославів Вал в самому центрі Києва

А також земельних ділянок у селі Ленди Київської області.

Майно Віктора Шокіна у селі Ленди Київської області

Майно Віктора Шокіна у селі Ленди Київської області

Та, схоже, самого Генпрокурора тут давно не було.

Його сусіди із села кажуть, що навіть не пам’ятають, коли його тут востаннє бачили.

Де ж він насправді мешкає?

Родинний маєток у Забір’ї

Схоже на те, що Шокін міг якщо не постійно проживати, то часто перебувати ось у цьому будинку в селі Забір’я під Києвом.

Маєток в селі Забір’я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній доньці Вероніці-Анастасії Гриневич

Маєток в селі Забір’я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній доньці Вероніці-Анастасії Гриневич

Цим маєтком на майже 900 квадратних метрів Шокін володів до літа 2014 року, хоча у своїй декларації цього не відобразив. А вже через місяць після призначення на посаду заступника генпрокурора подарував цей розкішний будинок та землю під ним своїй доньці Вероніці-Анастасії Гриневич. На момент дарування – їй був лише один рік.

Договір дарування маєтку, який засвідчує, що Віктор Шокін є батьком Вероніки-Анастасії Гриневич

Договір дарування маєтку, який засвідчує, що Віктор Шокін є батьком Вероніки-Анастасії Гриневич

Про те, що Віктор Шокін – офіційний батько цієї дівчинки, – прямо вказано у договорі дарування маєтку, який журналістам програми вдалось знайти. Від імені дитини договір підписувала її мати – Оксана Гриневич.

Господарів удома знімальна група не застала, однак будинок все одно посилено охороняють – зокрема й поліція охорони.

Цікаво, що Шокін досі продовжує офіційно орендувати у сільради ділянку впритул до подарованого маєтку – тут є місце для городу та худоби.

Земельні ділянки Шокіна та його доньки розташовані впритул одна до одної та обгороджені спільним парканом

Земельні ділянки Шокіна та його доньки розташовані впритул одна до одної та обгороджені спільним парканом

Раніше телепроект «Без парканів» зафіксував, як Шокін виходив саме з цього помешкання – вже після того, як переоформив його на Вероніку-Анастасію Гриневич.

Тоді за генпрокурора на брифінгах виправдовувався його підлеглий – прокурор-спікер Владислав Куценко. Мовляв, будинок давно не у власності Шокіна, а ночує він там, де хоче.

«Близько року – півтора року тому генеральний прокурор його подарував іншій особі. Це не є його приватною власністю. На сьогоднішній день Віктор Миколайович Шокін є неодруженим, холостяком. Тому свої дні і ночі він проводить там, де вважає за потрібне. Узами шлюбу він не зв’язаний ні з ким. Це було його приватне перебування у цьому будинку… Він як людина, як чоловік, і дай Боже багатьом чоловікам в 63 роки мати стільки сил, перебуває, де хоче, з ким хоче, в тому числі днює і ночує», – наголошував тоді Куценко.

І це дійсно була б особиста справа генпрокурора, якби не знаходились нові й нові факти, що за своєю таємною родиною він може приховувати своє справжнє матеріальне становище. Особливо зараз, після року роботи на посаді генпрокурора та відставки після критики через незадовільні результати.

Таємна дружина

Під час розслідування «Схеми» знайшли ще низку доказів на користь того, що Оксана Гриневич є цивільною дружиною Віктора Шокіна, окрім того, що вони мають спільну дитину, на яку він переоформив свій дім.

Наприклад, за інформацією «Схем», Оксана Гриневич була прописана в кількох об’єктах нерухомості, прямо пов’язаних із Шокіним. Зокрема, в 2009 році вона була прописана у будинку на вулиці Тимірязєвській на Печерську в Києві. На той час і до листопада 2010 року землею під цим будинком володів сам Віктор Шокін.

Після цього Оксана Гриневич восени 2010 року на цілих три роки прописалась у квартирі батьків Віктора Шокіна, яку згодом він отримав у спадщину.

Ще одна побутова деталь. Коли у будинку одного з так званих «діамантових прокурорів» Олександра Корнійця, який виявився наближеним на той час до генпрокурора Шокіна, відбувався обшук, його дружина Світлана Корнієць відправила повідомлення абоненту, підписаному як... «Оксана Шокіна».

У протоколі обшуку, який є у розпорядженні програми, є фотографія цього повідомлення. Ось воно.

Протокол обшуку в будинку одного з так званих «діамантових прокурорів» Олександра Корнійця

Протокол обшуку в будинку одного з так званих «діамантових прокурорів» Олександра Корнійця

Слідчі переписали номер абонента «Оксана Шокіна» у свій протокол. «Схеми» зателефонували за цим номером. Однак жінка говорити з журналістами відмовилась.

Згодом знімальна група ще раз зателефонувала на номер, записаний у телефонній книжці дружини «діамантового прокурора» як «Оксана Шокіна» – тільки цього разу, не кажучи, що їй телефонують журналісти. І жінка підтвердила, що вона справді є Оксаною Гриневич.

Нині Оксана Гриневич обіймає керівну посаду в «Феофанії», швидше, номінально. На запит програми з лікарні відповіли: декларацій про доходи Гриневич не подавала. З лютого до квітня 2013 року вона була на лікарняному, а після цього пішла в декрет.

Відповідь з лікарні «Феофанія» на запит програми «Схеми»

Відповідь з лікарні «Феофанія» на запит програми «Схеми»

Отже, є ціла низка підстав стверджувати, що Оксана Гриневич вже не перший рік перебуває в цивільному шлюбі з колишнім генеральним прокурором Віктором Шокіним.

На які ж кошти можна було купити та утримувати все те майно, що зареєстроване на Віктора Шокіна, на лікарку в декреті Оксану Гриневич та їхню доньку Вероніку-Анастасію Гриневич? Якщо, відповідно до декларацій, у 2013 році Шокін отримав всього 400 тисяч гривень доходу, у 2014-му – 950 тисяч гривень, у 2015-му – 837 тисяч гривень. Нагадаємо, тільки маєток у Чехії, подібний до будинку Оксани Гриневич, коштує приблизно 10 мільйонів гривень.

Задекларованих заощаджень прокурора Шокіна на це навряд чи вистачило б. А його цивільна дружина, працівник лікарні свої статки публічно не декларує. Може, у неоформленого подружжя є якесь пояснення походження всього свого елітного майна та грошей на нього?

Журналісти «Схем» телефонували та писали повідомлення на номер Віктора Шокіна, однак він так і не відповів. Оксана Гриневич також не відповіла на прохання про коментар.

Прочерки в декларації: що кажуть юристи

Юристи зазначають: якщо Оксана Гриневич була чи є цивільною дружиною Шокіна, колишній генпрокурор мав декларувати і її майно теж. Відсутність же офіційно оформлених відносин може бути способом приховати майно, записане на близьку особу.

Утім закон говорить наступне: навіть якщо шлюб не зареєстрований – Генпрокурор має вносити у свою декларацію усе майно людей, з якими має спільний побут. Тобто майно його цивільної дружини також мало б декларуватись. У Шокіна ж в графі родина – лише прочерки.

«У декларації, окрім власності, яка належить декларанту, потрібно також вказувати і власність та майно, яке належить членам його сім’ї. При цьому під членами сім’ї закон якраз і розуміє не лише подружжя та дітей, а й тих осіб, які спільно проживають з декларантом, об’єднані з ним спільним побутом, мають спільні права та обов’язки. І більше того, навіть зроблена примітка про те, навіть ті особи, які проживають спільно без реєстрації шлюбу», – пояснює юрист Центру демократії та верховенства права Галина Чижик.

Віктор Шокін пробув на посаді генпрокурора трохи більше ніж рік – до квітня 2016 року. Громадські антикорупційні активісти наголошують: під його керівництвом очікуваного оновлення прокуратури та повного розслідування резонансних злочинів так і не відбулося. Та питання до екс-генпрокурора виникають і після його відставки. Зокрема, й через те, що спосіб життя Шокіна та його родини, схоже, не зовсім відповідає офіційним доходам генпрокурора на пенсії.