Руслан Марцінків: Так, як працювали забудівельники раніше, вже не буде


Вже два тижні в кабінетах та коридорах міської влади Івано-Франківська вирують пристрасті щодо рішення міської ради затвердити детальний план території на 33 багатоповерхівки в межах вулиць Крайківського-Макогона-Промислова. Мова про забудову 3,5 гектара землі, більша частина якої належала Івано-Франківській харчосмаковій фабриці, Шляхово-ремонтно-будівельному управлінню №1 та колишньому асфальтному заводу.

Громадські активісти та мешканці прилеглих малоповерхівок вважають таку забудову недоцільною. Вони написали заяву до прокуратури щодо визнання незаконним рішення сесії міської ради. Опоненти влади вимагають проведення громадських слухань, а відтак прийняття самого рішення. Чи можливий компроміс? Відповідь на це та ряд інших запитань – в інтерв’ю міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа на "Західному кур'єрі"

– Руслане Романовичу, громадськість ще пам’ятає вас з кувалдою, як затятого противника тоді, на вашу думку, незаконних об’єктів будівництва. Сьогодні політику щодо будівництва визначаєте ви. Маєте серйозну опозицію з боку громадських активістів. Ви були у їхній шкірі. Тому, мабуть, розумієте їх, як ніхто інший. А в чому відмінність того, проти чого виступали ви, і того, проти чого виступають ваші опоненти?

– Вважаю, що в місті Івано-Франківську будівництво повинно розвиватися в напрямку окраїн і в напрямку розпланування промислових зон, особливо в центральній частині міста. Нічого поганого немає, коли зона, де раніше був асфальтний завод (де гасили вапно), де харчосмакова фабрика, буде перепланована на житло, на дитячі садочки, майданчики тощо. Це не забудова парків, скверів, спортивних майданчиків. Я категорично проти забудови саме таких об’єктів, але вважаю, що є нормальним перепланування саме таких промислових зон. Розуміємо, що колись ця промислова зона була окраїною міста. Сьогодні – центр. Промисловість повинна розвиватися на окраїні, а в центрі повинна бути відповідна інфраструктура. Вперше ми робимо це відкрито. Тобто приймається детальний план території, на сесії міської ради показується, що там буде будуватися. Раніше цього не було! Просто бралися якісь документи на оренду землі, брали містобудівні умови, ішли в Держархбудконтроль і будували скільки хотіли. Зараз намагаємося це впорядкувати, тому така чисельна кількість детальних планів територій розглядається на сесії міської ради. Не всім подобається. Зрозуміло, що багато будівельників привикли жити за іншими правилами, але вважаю, що іншого шляху, як прийняття детальних планів територій і майбутнє прийняття Генерального плану, немає. Звісно, ще раз буду ініціювати громадські слухання, готові врахувати певні моменти. Але вважаю, що тут більше політики, ніж господарського погляду на речі. Дискусія – це нормально. Розумію, що опоненти достатньо сильні. Давно працюють на політичному ринку і часто використовують так званих громадських активістів.

– Але ж серед громадських активістів достатньо авторитетних людей, які мають власну позицію щодо розвитку міста…

– Шаную таких людей. Такі громадські активісти не чинять за принципом критика заради критики. А тут чітко прослідковується вплив важковаговиків, які прагнуть отримати свого міського голову. Такі як Олександр Шевченко в першу чергу. А є громадські організації,  покликані дискредитувати міську владу, мене особисто. Крім того, є ображені забудівельники, яким ми не дали забудувати зелену зону. Але такий спротив не означає, що нам потрібно не розвиватися, не робити далі. Вважаю, що ця проблема є надуманою.

– Є програма максимум, озвучена владою і забудівником, є вимоги опонентів. У чому можливий компроміс?

– Місто повинно розвиватися. Не можу піти на поступки з тими, хто будь-яке питання, що ініціює міська влада, зразу сприймає в штики. Навіть, коли мова іде про впорядкування хаотичної торгівлі – ті ж самі активісти виступають проти. Це вже всі розуміють – повна дурниця.

– Поступки сприйматимуться як слабкість і важливо продемонструвати характер?

– Щодо поверховості будинків може бути дискусія. Будуть громадські слухання – ми обговоримо. Але те, що там повинно будуватися житло, дитячий садочок, інші соціальні об’єкти – це факт. Так само по інших промислових зонах. Наприклад зона

«Промприладу», по якій будемо затверджувати детальний план території. Очевидно, там теж власнику хочеться будувати житло, але це не означає, що місто не заставить побудувати парковку для громадського користування на 360 місць, це не означає, що ми там не виділимо зону для «Теплого міста» для упорядкування громадського простору.

– Коли передбачається прийняття Генерального плану?

– Думаю, що до кінця року відбудуться обговорення і на початку наступного року ми його затвердимо.

– Тут більше зацікавлених, чи не зацікавлених у прийнятті Генплану?

– Очікується спротив. Будь-яка ініціатива міської влади наштовхується на спротив. Та, зрештою, ми і працюємо для того, щоб був спротив. Значить рухаємося в правильному напрямку. Так, як працювали забудівельники раніше, вже не буде.

Якщо говорити про палиці в колеса, то, очевидно, треба розуміти, що ні київській владі, ні спецслужбам мер-«свободівець» не є у фаворі. Нікому не подобається, що мер не підконтрольний. Мер, який може дискутувати, який може робити дії, які комусь не подобаються, в тому числі і фінансові.

– Навесні була інформація, що в Івано-Франківську працюватимуть фінансові ревізори зі столиці…

– Працюють. Постійно отримуємо запити Служби безпеки України, прокуратури, фінансової інспекції. Фактично в мене день починається з того, що розписую такі листи. Відчуваємо тиск як за часів Януковича, так і в часи Петра Порошенка. Навіть ті самі люди, що працювали в системі тоді, працюють і зараз.

– Відчуваєте себе у резервації стосовно центральної влади?  

– Можемо бути опонентами в політичних питаннях, але в господарських у нас є співпраця. Працюємо через Асоціацію міст України, через особисті контакти. Якщо Київська міська рада прийняла звернення по тарифах першою, то Івано-Франківська міськрада таке звернення прийняла другою. Чи, скажімо, якщо я вже давно знаю Зубка (Геннадій Зубко – віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – «ЗК»), то, очевидно, можу з ним контактувати з тих чи інших конкретних питань.

– Ви згадали, що чимало запитів з боку контролюючих органів на адресу міської влади. Поруч з цим на минулій сесії прийнято ще одне резонансне рішення про створення «Муніципальної варти». Хіба в державі не вистачає силових і контролюючих структур, щоб створювати їх ще й на місцевому рівні?

– Насправді «Муніципальна варта» – це не є ноу-хау для Івано-Франківська. Така «варта» працює у Вінниці, Львові, Тернополі, Луцьку, практично у більшості обласних центрів. В нас багато муніципальних приміщень, які потрібно охороняти. Місто замовляє цю послугу і платить відповідні кошти. То чому не створити «Муніципальну варту», яка буде виконувати обов’язки, наприклад, з охорони Центру надання адміністративних послуг, інших будівель. Друге, відчуваємо проблему з охорони громадського порядку. Патрульна поліція має трошки інші функції. «Муніципальна варта» матиме свою нішу, і кожен займатиметься своєю справою.

– На якому етапі будівництво нового моста на Пасічну?

– Зараз відбувається проектування. Львівський проект-реконструкція робить проект моста. Це проект четвертої категорії складності. В вересні буде сесія щодо перевиконання бюджету. Ми заплануємо кошти і будемо будувати. Дуже багато різних нюансів, чому там роботи досі не розпочалися. Вони залежать від необхідних процедур. Спершу виготовляєш проектно-кошторисну документацію, потім подаєш на експертизу, потім оголошується тендер. Якби я міг одним помахом пальця зробити так, щоб завтра почалося будівництво, то я би це обов’язково зробив. Але є процедура, яку мусимо дотриматися. Однозначно, що ми побудуємо цей міст за декілька років. Так, як, наприклад, побудували дитячий садок «Вишиваночка». Теж були певні проблеми. Мені хотілося за рік його побудувати, а побудували за два з половиною роки. 1 вересня туди зайдуть діти.

– Як продовжується комунальна реформа у місті? Чи готові мешканці обирати управителів для своїх будинків?

– Тенденція позитивна. Мешканці створюють ОСББ. Втім, звісно, брати на себе відповідальність тяжко, і готові не всі. От я брав участь у зборах при створенні ОСББ на вул. Хоткевича, 54. Це один з найбільших будинків в Івано-Франківську. Там 13 під’їздів. Була дискусія. Одні – «за» ОСББ, другі – «проти». Але є одна позитивна річ: люди розуміють, що рано чи пізно за житло будуть відповідати всі співвласники багатоквартирних будинків. Процес рушив. Має популярність програма співфінансування. Наприклад, програма «Теплий дім» щодо заміни вікон.

– Реформування комунальних підприємств чи зміна їхніх керівників – дражлива тема. Був скандал з директором парку, ліквідовується підприємство «Ліфт-Франківськ», анонсована зміна керівника «Електроавтотрансу». Чому і з якою метою це робиться?

– Це нормальний процес. Прийшов новий міський голова, є спроба влити свіжу кров – нових молодих керівників і активізувати роботу. Вважаю, наприклад, що парк ім. Тараса Шевченка – одна з окрас нашого міста. Хто зараз піде в парк, побачить, що ведуться роботи щодо благоустрою. Хотілось би, щоб робилося більше, але все-таки до керівника Руслани Василюк цього не робилося.

– Але можна говорити і про те, що при попередньому керівнику не виділялися такі кошти, як виділяються тепер…

– Не погоджуюсь. Саме Руслана Василюк ініціювала, щоб у парку постійно проводилися певні мистецькі заходи. На це ж не потрібні значні кошти. Потрібно просто бути ініціативним.

Щодо «Електроавтотрансу», то мною вже підписаний контракт і з 1 серпня буде новий керівник Віталій Голутяк. Леонід Іванович Яковець іде першим заступником. Досвід нам дуже потрібний. Треба віддати належне Леоніду Івановичу – йому вже за 70 років.
Зараз перед нами стоїть завдання оновлення рухомого складу. Плануємо 12 серпня підписати контракт з Європейським банком реконструкції і розвитку на закупівлю нових 40 тролейбусів. Зважаючи на те, що Віталій Голутяк був координатором відповідальним за реалізацію проекту Світового банку на «Водоканалі», знає, що це таке і як зробити правильно, тому і прийнято рішення про його призначення. «Електроавтотрансу» потрібний новий подих.

– «Свободу» звинувачують у тому, що вона влаштовує своїх людей на всі ключові посади і у всі привабливі комунальні підприємства, абсолютно незважаючи на їх фаховість…

– Сумнівне питання. От керівник «Водоканалу» Микола Саєвич – до «Свободи» не має жодного стосунку. Саєвич працював і за минулої влади, і за попередньої. Василь Рущак (керівник «Теплокомуненерго») – теж не «свободівець». Руслана Василюк була кандидатом в депутати від Блоку Петра Порошенка. І це не було політичне призначення. Василь Білик, який працює в «Дирекції замовника», знову ж таки не «свободівець». Богдан Білик, заступник міського голови з економічних питань, працював при попередній владі і до «Свободи» не має стосунку.

– Мешканці, в основному, позитивно відгукуються про роботу з благоустрою, впорядкування дворів, мощення тротуарів, ремонт доріг. Розкажіть, що заплановано зробити в цьому році?

– Зараз в роботі 200 об’єктів. Це двори, дороги, тротуари, дитячі садочки. Ніколи стільки не робилося. Впродовж двох літніх місяців робимо акцент на ремонті біля шкіл. Десь відремонтувати вікна, десь зробити утеплення. Роботи ведуться по всіх мікрорайонах нашого міста. Люди це бачать. Але маю зауваження до підрядників. На моє переконання, в роботі має бути не 200 об’єктів, а 300-400. Є ряд об’єктів, де спостерігається затримка. І тут бачу як об’єктивні причини (наприклад, виготовлення необхідної документації), так і суб’єктивні. Сьогодні на нараді буду про це жорстко говорити з підрядниками.

– До уже зробленого в мешканців є чимало зауважень. Зокрема, люди скаржаться на неякісну бруківку і її укладання, а на дорогах асфальт стелять так, що після дощу утворюються великі калюжі, особливо на переходах, часто на відремонтованих вулицях провалюються люки…

– Є такі проблеми. Ми зараз жорстко контролюємо якість робіт. Є технічний нагляд і де такі найбільші проблеми – зобов’язуємо підрядників їх виправляти. Це стосується і моста на Пасічну, де підрядна фірма виправлятиме свої помилки за власний кошт. Зараз там робимо тротуар.

Загалом скажу так: в роботі завжди є проблеми. Догодити всім неможливо. До прикладу, виїжджаю на зустріч з мешканцями. Одні виходять і кажуть:  «Тут потрібна парковка», інші категорично проти. Так само виходять старші люди і кажуть: «Поставте нам лавочки», а середнього віку кажуть: «Не ставте, бо там будуть бомжі». Облаштовуємо великий дитячий майданчик на вул. Довженка, 8 – люди виходять і кажуть: «А може не треба нам тут дитячого майданчика, діти будуть шуміти». Таких суперечностей чимало. Але ми все-таки намагаємося прислухатися, обговорювати.

– Немало невдоволення викликала у іванофранківців транспортна реформа. З якими проблемами при її впровадженні довелося зіткнутися і чи вдалося їх вирішити? Чи будуть й надалі вдосконалюватися маршрути і коли нарешті розпочнеться розвиток комунального транспорту та наскільки місто готове до впровадження електронного квитка?

– Ми зараз працюємо над впровадженням електронного квитка. Нема в Україні позитивного досвіду, який би можна було перейняти. Жодне місто ще не запровадило електронного квитка. Можливо, ми будемо першими. Працюємо над розвитком комунального транспорту. До Дня Незалежності, думаю, буде проведено тендер і поставлено п’ять тролейбусів, бувших у вжитку, але в нормальному стані. До 14 жовтня ще чотири. Тобто разом дев’ять тролейбусів поповнить тролейбусний парк. Окрім того, я вже казав, 12 серпня підписуємо контракт з ЄБРР на кредит, в результаті якого місто  орієнтовно в березні-квітні наступного року отримає нові тролейбуси.

Паралельно вже на завершенні виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво тягнивої підстанції в мікрорайон «Сільпо». З 1 січня дотепер ми відкоригували цілий ряд маршрутів, зробили їх під вимоги мешканців. Звісно, не можемо підлаштувати систему під кожного мешканця зокрема, але стараємося, аби вона була якомога наближеною.

– «Свобода» розпочала акції протесту щодо підвищення тарифів. Осінь буде гарячою?

– Будемо максимально мобілізовувати людей. Розпочинаємо акцію зі збору підписів і у вересні плануємо велику акцію протесту. Ми долучилися до інших міст, які виступили проти підвищення тарифів. Насправді це великий удар по населенню, зокрема по бюджетниках: по вчителях, по лікарях. Рахунки, які будуть виставлятися за тепло, а це півтора-дві тисячі не підйомна сума. Тому необхідно звернутися до влади з вимогою знизити тарифи. Адже в жовтні-листопаді такі тарифи можуть призвести до соціального вибуху. Зважаючи на те, що зброї в країні дуже багато, не виключаю, що в кожній області може бути 300-400 бойовиків, які одномоментно під цей соціальний вибух можуть розіграти сценарій розколу нашої країни. Наголошую – тарифний протест повинен бути мирним. Чому, власне, ми і збираємо підписи, адже таким чином люди висловлюватимуть свою думку мирно. Те, що зараз виступають міські голови, відповідні рішення приймають міські ради – це позитивний тиск на дії центральної влади. Зараз це потрібно робити, бо в вересні-жовтні процеси будуть незворотні.