Чорна мітка: Які квартири франківців під загрозою злому


Виходячи з квартири чи повертаючись додому, уважно огляньте свої вхідні двері, бо вони можуть бути позначеними. Чимало іванофранківців занепокоєні тим, що виявили біля своїх помешкань загадкові позначки. А декотрі з таких осель вже навіть спробували обікрасти.

Плюс або мінус

Нещодавно жителька Івано-Франківська Аліса Котик, яка мешкає в одному з будинків на вулиці О. Кисілевської, опублікувала в соціальній мережі «Facebook» пост про дивні події в її під’їзді: «Друзі, потрібна порада. У нас в будинку всі квартири помітили знаками «+» і «–». Олівцем. На рівні очей. Хто знає, що це?», пише Галицький кореспондент.

Відгукнулися одразу чимало містян, які одноголосно стверджували – так «працюють» грабіжники квартир, або ж так звані «домушники». Мовляв, помешкання зі знаком «плюс» – мішень для злочинців, а «мінусом» позначають ті, які не треба грабувати. Начебто протягом певного часу шахраї відстежують постійність графіка перебування вдома власників тієї чи іншої квартири, а також наскільки ласим шматком може стати помешкання. Від цього й залежить вердикт грабіжників: плюс чи мінус.

Уже незабаром з’ясувалося, що такі випадки траплялися й в інших районах міста. Мешканка дому, що на вулиці Заклинських, 6, Оксана (прізвище відмовилася називати) розповідає, як минулого тижня якийсь чоловік із папкою звертався у всі квартири із проханням допомогти коштами на благодійні цілі. Й декотрі сусіди бачили, що після відвідин кожного помешкання чоловік поруч із дверима малював олівцем крихітний знак плюс або мінус. «Ми неабияк злякалися й відразу ж позатирали ті позначки», – каже жінка.

А через кілька днів після того біля будинку стояли четверо незнайомих молодиків і розмовляли про те, що позначки треба змінити, бо декотрі господарі квартир уже з’явилися вдома.

Ще одна франківчанка Наталія Стельмах, яка мешкає у будівлі на вулиці П. Орлика, каже, що загадкові плюси та мінуси нещодавно з’явилися і в їхньому під’їзді. Крім того, її подруга, яка проживає в будинку на вулиці Чорновола, розповіла аналогічну історію, але з більш екстремальним розвитком подій.

«Товаришка протягом місяця перебувала в селі, – каже  Наталія Стельмах. – Коли повернулася, побачила поруч зі своїми вхідними дверима нашкрябаний знак плюс. Не звернула уваги. Одного дня вона взяла на роботі вихідний і залишилася з дітьми вдома. В обід усі в квартирі заснули. І раптом подруга прокинулася від того, що хтось порпається у замку. Маленький син подумав, що то батько повернувся раніше, підбіг до дверей і почав вигукувати: «Тато! Тато!». Грабіжники сполошилися і втекли. Товаришка лише встигла вийти на балкон і побачила, що з під’їзду хутко вибігли двоє молодиків у чорних капюшонах.

Зовсім недавно, 15 липня, у будинку, що на вулиці Береговій, 34, намагалися обікрасти квартиру, орендарем якої є іванофранківець Станіслав Паплінський. Чоловік розповідає, що того дня повернувся з роботи раніше – опівдні. Хвилин десять вовтузився у своїй автівці й лише потім піднявся до оселі. Однак виявив, що один із замків зламали. «Коли працюють квартирні крадії, один із них стоїть «на шухері», – наголошує іванофранківець. – Тому я переконаний, що грабіжники втекли за той час, поки я перебував біля своєї машини». Лише коли викликав поліцію, Станіслав Паплінський випадково помітив біля дверного вічка невеличкий знак плюс.

До речі, ще торік київські користувачі соцмереж зчинили галас, бо в багатьох столичних під’їздах на поштових скриньках з’явилися різнокольорові наліпки – як цінники у магазинах. Тоді теж припускали, що це злодії так позначають квартири, які згодом будуть грабувати.
 

Лише в Івано-Франківську

Як повідомили в управлінні кримінальної поліції ГУ НП в Івано-Франківській області, від початку року надійшло близько двох десятків звернень від містян про виявлення знаків «плюс» та «мінус» біля власних осель. Як з’ясувалося, в більшості таких випадків це були звичайні помітки, зроблені агентами інтернет-провайдерів, які пропонували свої послуги.

З іншого боку, в поліції не відкидають можливості, що таким чином діють і квартирні грабіжники. До того ж, вже зареєстровано випадок пограбування помешкання, поруч із яким також знайшли характерні помітки.

Цікаво, що на Прикарпатті загадкові позначки біля квартир виявляють лише в Івано-Франківську.

До речі, цьогоріч в Івано-Франківській області кількість квартирних пограбувань збільшилася на третину, порівняно з попередніми роками. Хоча така невтішна статистка простежується по всій Україні. Зокрема, з’явилося чимало гастролерів – злодіїв, які приїжджають з інших регіонів.

Пильнуйте!

Начальник сектору комунікації ГУ в Івано-Франківській області Мирослава Белдик наголошує: якщо ви помітили будь-які позначки, їх треба неодмінно стерти. Поштову скриньку необхідно регулярно перевіряти і «чистити» від рекламних листівок. Квартирні злочинці можуть «бомбити» помешкання, скриньки яких переповнені – отже, господарів тривалий час немає вдома. Якщо їдете надовго, попросіть сусідів регулярно забирати з поштової скриньки вашу кореспонденцію.

Хорошим способом для імітації присутності стане увімкнений радіоприймач або світло у передпокої. До речі, можна встановити таймер освітлення або роботи телевізора, які запрограмовано вмикатимуться у певний час.

Можна також наклеїти на вхідні двері наліпку-обманку «Ведеться відеонагляд» чи «Об’єкт під охороною».

Злодії можуть провести й швидке стеження, щоб за кілька днів визначити, коли вас не буває вдома. Для цього вони, наприклад, встановлюють у дверному прорізі різні маячки – волосинку, сірник, нитку. Протягом дня перевіряють, чи на місці залишений «контролер», і складають приблизний графік, коли господарів не буває вдома.

Печиво під килимком – також точна ознака того, що квартира під прицілом грабіжників. Таким чином «домушники» перевіряють, проходив тут за день хтось із мешканців чи ні. Варто також уважно оглянути вхідні двері й замок – чи немає на них плям бруду і подряпин. Наявність таких ознак свідчить, що до замка підбирали «правильні» ключі.

Звісно ж, подбайте про такі основні заходи безпеки, як надійні двері та замки, домофон, а також чи не найдієвішим методом захисту є охоронна сигналізація. В Івано-Франківську вартість послуг охоронної компанії обійдеться в 140-150 грн щомісяця. Також доведеться оплатити монтаж обладнання – близько 5-6 тис. грн. Якщо злодія з награбованим добром так і не впіймали, охоронна компанія здебільшого зобов’язується відшкодувати збитки.

Якщо грошей на повноцінну сигналізацію поки що немає, можна спорудити або придбати її муляж. Наприклад, різкий звук з миготливими лампочками після відкриття дверей – так званий пристрій, який часто називають «ревуном».

Ідеальна кількість замків – два. «Зрешечені» десятьма замками двері менш міцні. Види замків мають бути різними, наприклад, циліндровий і сувальдний. Замість таких стандартних замків можна придбати надсучасні з біометричною системою доступу. Після злому таких замків двері блокує ригель потайного замка, який не під силу багатьом «домушникам». Однак і вартість такого замка доволі висока.

У поліції наголошують: попри всі виверти проти квартирних шахраїв, для сучасних грабіжників немає майже нічого неможливого. А залишивши своє житло незахищеним, ви підвищуєте ризик пограбування в кілька разів. Тож пильнуйте!