Рада прийняла закон про перехід на внутрішні біометричні паспорти


Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства, якими вводиться біометричний паспорт громадянина України.

Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства, якими вводиться біометричний паспорт громадянина України. Відповідний законопроект №3224 підтримали 226 народних депутатів.

Згідно з документом, оформлення паспортів буде здійснюватися з 14 років, також скасовується штамп про шлюб.

Законом визначено, що для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового і низки інших документів будуть використовуватися оцифровані відбитки пальців рук. Наразі відбитки пальців в таких випадках беруть тільки за згодою особи. Разом з тим, для оформлення паспорта громадянина України вносити оцифровані відбитки пальців рук будуть також тільки за згодою особи.

Відповідно до закону, отримати паспорт зобов'язаний буде кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку. Паспорт буде оформлятися на 4 роки особам, які не досягли 18 років, а всім іншим - на 10 років.

Паспорт буде містити текст українською та англійською мовою. У паспортах громадян України не будуть робити позначку про реєстрацію шлюбу, а також про його розірвання, але кожному з подружжя будуть видати свідоцтво про шлюб.

У законі прописано порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном.

Крім того, прийнятий парламентом закон передбачає, що кожен громадянин України може мати не більше двох закордонних паспортів.

Нагадаємо, особи, які досягли віку в 16 років почали отримувати безконтактні пластикові картки замість паперових паспортів з 11 січня 2016 року. Заміна старих паспортів у формі книжечок на ID-картки стане можливою після набуття чинності закону, ухваленого сьогодні.