Польский художник намалює в Івано-Франківську ще один мурал


17 липня в Івано-Франківську розпочнеться Мистецька резиденція за участі польського художника Славоміра Чайковського, відомого також під іменем ZBIOK.

В рамках запланованої резиденції польський художник створить мурал розміром 20×13 метрів на фасаді будинку за адресою вул. Мазепи, 100. Процес роботи триватиме 7 днів, з яких перший день – це знайомство з містом та особливостями його культурних, архітектурних, просторових рішень, що дозволить намалювати роботу, котра логічно доповнить візуальний та культурний ландшафт міста.

У своїх роботах Славомір Чайковський поєднує естетичні коди французьких сюрреалістів з сучасними контекстами та важливими темами сьогодення, створюючи реалістичні зображення, в які вплітає ілюзорні та парадоксальні образи.

ZBIOK є одним з найвідоміших польських художників молодої ґенерації. Івано-Франківськ стане в один ряд з десятком світових культурних столиць, в яких працював художник: Сан-Паулу / Нью-Делі / Шанхай / Нью-Йорк / Пересбурґ / Батімор / Лондон / Уолсол / Лоді / Рим / Ґренобль / Ліон / Прага / Берлін / Гамбурґ / Дюсельдорф / Вроцлав / Ґданськ / Варшава / Краків.

Резиденція за участі Славоміра Чайковського – це спроба спровокувати естетичну зміну відкритого простору з дотриманням сучасних світових тенденцій. Проект досліджує тему взаємодії мистецтва з публічним простором, звертає увагу на спрямування актуального мистецтва, розвиває його концепцію в урбаністичному середовищі.

Цей проект створюється для мешканців Івано-Франківська, які прагнуть жити в сучасному європейському місті, де впроваджуються актуальні світові практики у сфері візуальної культури та розвитку публічного простору.

Мистецька резиденція за участі Славоміра Чайковського відбувається у погодженні з міською радою та мешканцями будинку, де буде створено роботу.

Вперше проект резиденції відбувся 2015 року. Першим резидентом став польський художник та скульптор Павел Альтгамер, який втілив у Івано-Франківську міжнародний проект «Конґрес рисувальників».

Куратор резиденції – Євген Самборський, український художник, Лауреат Першої спеціальної премії PinchukARTCentre 2013, переможець конкурсу Молодих Українських Художників МУХі-2012, учасник першої київської резиденції для художників KYIV-AIR 2013, дворазовий переможець стипендіальної програми польського міністра культури «Gaude Polonia», автор проектів «Деякі тези про роботу, методи та власну позицію», «Запитання. Спроба діалогу. Ще щось важливе», «Ми ті на кого ми чекали».

 «Мистецька резиденція в Івано-Франківську» втілюється платформою «Тепле Місто» в рамках напрямку розвитку візуальної культури, керівники проекту – Роман Малиновський та Лілія Гоголь.

Подія стала можлива завдяки активній участі, сприянню та допомозі партнерів проекту: магазину декоративної штукатурки та лакофарбової продукції «Малярний дім», готелю «Надія», ресторації «Кухня».