10 корисних бонусів, які можна отримати, відвідавши пляж


Пляж – це одне з найпрекрасніших та найбільш корисних місць, які може запропонувати нам Земля. Власники будинків готові викладати шалені суми грошей за те, щоб жити біля моря, курортники шукають затишні місця на сонячних майданчиках, а коли настає пенсія, люди також прагнуть бути ближчими до прибережних зон. То в чому ж причина?

Чому всіх так непереборно тягне до пляжів? Давайте розберемось: ви колись чули щось подібне до фрази “Я щойно повернувся з пляжу, і це було жахливо! Я пережив там страшенний стрес і впав у глибоку депресію!”? Цілком можливо, що ця фраза ніколи не використовувалася за всю історію людства – цього просто не траплялось. І поки ми не зовсім здатні усвідомити, чому після дня на пляжі почуваємось такими розслабленими і щасливими, насправді, пляж позитивно впливає на людське тіло як фізично, так і психологічно. Тож пропонуємо вашій увазі 10 бонусів, які подарує вам день на узбережжі, пише Цікаво знати

  1. Похід на пляж знижує рівень стресу

Першим номером в хіт-параді переваг пляжу ми поставили значне зниження рівня стресу. Як тільки ви виходите зі свого автомобіля і потрапляєте під сонячні промені, ви відчуваєте заспокоюючий ефект, ніби вас вкривають великі лагідні обійми. І сонце, і морські хвилі працюють на те, щоб максимально розслабити ваше тіло, позбавити усілякого болю та звільнити від денного стресу. Справа не тільки в серотоніні, який моментально виділяється у вашому організмі, коли ви потрапляєте на пляж (серотонін ключовий гормон для розслаблення та відчуття щастя), на вас також впливають звуки океану та його вигляд (правда ж, він вселяє мир і спокій?).

Для приладів, що допомагають заснути, часто в якості “заспокійливого” обирають звук хвиль, що розбиваються о берег. Крім того, світлова терапія прописується докторами та терапевтами, щоб допомогти перемогти тривожність і стрес.

  1. Ви завжди будете ліпше спати після дня на пляжі

Всього кілька годин на узбережжі значно покращать якість нічного сну і полегшать процес засинання. Жертвам безсоння, які шукають природні натуральні методи для боротьби із цією проблемою, треба в обов’язковому порядку відвідувати пляж! Причиною тому є те, що пляжі допомагають нейтралізувати три головні причини безсоння: високий рівень тривожності та стресу, гормональний дисбаланс та брак фізичної втоми.

Ви не тільки моментально розслабляєтесь, коли ставите ноги на пісок, – навіть просто прогулюючись по пляжу – ви отримуєте ефект фізичного тренування! Сонце моментально знижує рівень стресу і допомагає швидко відновити гормональний баланс, що в свою чергу призводить до глибокого і спокійного сну.

Пляж і стрес несумісні

  1. Отримайте денну дозу вітаміну D всього за 10 хвилин на пляжі

Один із найбільш важливих вітамінів в нашому житті – це вітамін D. Однак його дуже складно отримати із продуктів харчування. Звісно ж, можна наситити ним організм із вітамінізованого молока, але цього все одно недостатньо, щоб забезпечити базові потреби нашого тіла. На щастя, проведення всього 10 хвилин на сонці цілком достатньо, щоб отримати денну дозу вітаміну D прямо через шкіру.

  1. Прогулянки по узбережжю вдосконалюють нашу здатність протистояти інфекціям

Можливо, ви колись помічали, що коли морська вода потрапляє на відкриту рану, з’являється різкий біль. На щастя, це сигнал, що рана очищена водою. Солона вода має неймовірну антибактеріальну та антигрибкову властивість і прекрасно бореться із зовнішніми інфекціями, водночас, вона може допомогти і при внутрішніх інфекціях.
Солона вода містить багато йоду, який принесе вам доволі багато користі. Насправді, йод – це фантастичний носій корисностей для імунітету. Його використовують не тільки як антисептик, а і як каталізатор запуску нашої імунної системи (він впливає на загальний стан через щитовидну залозу).

Пляж дуже корисний для дітей

  1. Насолоджуйтесь можливістю займатися фізичними вправами, коли ви на пляжі

Якщо ви хочете позбавитись зайвих кілограмів, просто залишатись у формі або навіть позбутись надмірної енергії, найліпше місце для занять – це пляж. Пляж дає практично необмежені можливості. Ви можете зануритись у воду й плавати, або займатись серфінгом, або лишатись на березі й прогулюватись у пошуках яскравої мушлі. Ви здивуєтесь, але прогулянка по піску може виявитись доволі важкою, бо задіює значно більше м’язів, ніж просто ходіння по асфальту. Якщо хочете ще ускладнити завдання, роззувайтесь і ходіть по піску босими ногами.

  1. Пляж – найкращий лікар для вашої шкіри

Пляж та океанська або морська вода мають дійсно вражаючий ефект на загальне здоров’я шкіри та її вигляд. Ні, ми не говоримо, що ви мусите запікати свою шкіру до вигляду смаженої курки (обов’язково користуйтесь сонцезахисним кремом), натомість, ми фокусуємось на антибактеріальному та детоксикаційному ефекті.

Пілінг – пісок прекрасно відшулушує наші ноги, руки та все тіло. Нема нічого, що видаляє відмерлі клітини шкіри ліпше, ніж крупинки піску.

Детоксикація – по-перше, тепле сонце відкриває пори на шкірі, по-друге, солона вода має здатність потрапляти в них та очищати від токсинів. Чи не здається вам, що це надзвичайно простий та приємний спосіб позбавитись проблем із жирною шкірою та вугрів?

Антибактеріальний ефект – йод і сіль у воді працюють на знищення бактерій і грибків, які можуть підвести вас у найвідповідальніший момент.

Пляж корисний для шкіри

  1. Фізичні вправи у воді

Водна аеробіка – це найлегше аеробне навантаження, що ідеально підходить для літніх людей, або тих, хто має сильні болі у спині, артрит або нещодавно переніс операцію. Причиною того є достатньо потужна сила супротиву, яку дає вода. В той же час, вона не принесе абсолютно ніякої шкоди.

  1. Насолоджуйтесь легким диханням після дня, проведеного на пляжі

Як тільки нога ступає на пісок, у людини спрацьовує рефлекс  “глибоко вдихнути”. Це автоматична реакція організму на якісне повітря. Хворі на астму та всі, хто мають проблеми із диханням, зрозуміють, що на пляжі дихати значно легше, ніж у будь-якому іншому місці. Це не тільки тому, що м’язи навколо легень розслабляються, як тільки людська нога ступає на пісок, це ще й тому, що повітря заряджене негативними іонами, які працюють на те, щоб підвищити рівень поглинання кислороду в легенях.

Морське повітря полегшує дихання

  1. Підвищуйте рівень йоду в організмі, плаваючи у морі

Йод дійсно необхідний елемент для підтримки здорового стану нашого організму. Якщо у вас адекватний рівень йоду, можете бути спокійними за свій метаболізм та енергетичний обмін, а ще за здоров’я та міцність вашого волосся і нігтів. Також йод допомагає контролювати та регулювати рівень гормонів. Йод також має антиканцерогенні властивості та використовується для мінімізації симптомів кісткових захворювань. На щастя, тим, хто хоче підтримувати оптимальний рівень йоду в організмі, достатньо час від часу плавати в морській воді. Чудово, чи не правда? У цій воді так багато йоду завдяки морським мешканцям. І хоча неможливо назвати точну кількість йоду, присутнього у воді, можна точно сказати, що цей необхідний елемент всмоктується через шкіру, поки ви плаваєте.

  1. На пляжі дуже легко віднайти душевну рівновагу

Не важливо віруючий ви чи ні, прогулянка по пляжу може підштовхнути вас до зустрічі зі своєю духовністю та свідомістю. Безмежність океану, широкий горизонт і краса всього, що вас оточує, допоможуть зрозуміти, як важливо цінувати природу і світ навколо нас. Крім того, коли ми настільки оповиті природною красою, ми відчуваємо мир і спокій, які вивільняють нас із постійного стресу та проблем. Немає нічого ліпшого, ніж практикувати йогу або медитацію на пляжі. Адже саме там так легко відчути єднання із Землею та самим собою.

Як ви вже зрозуміли, прогулянки по пляжу приносять надзвичайну користь і насолоду. Насправді, це вже давно відомі факти. Ще в 19 столітті лікарі прописували пацієнтам канікули біля моря, щоб перемогти бойові травми, депресії, тривожність, стреси, артрити та багато іншого. Тож наступного разу після напруженого робочого тижня, завершеного навчального року або просто, коли почуваєшся трошки гірше, ніж чудово, виділіть трохи часу для себе і відвідайте пляж. Це навіть лікарі радять!