Експерт розповів, як уникнути обважування за допомогою телефону


Врятуватись від обважування можна за допомогою кілограмової гирі чи мобільного телефону.

 Варто знати вагу свого пристрою і якщо відчуваєте, що на ринку чи в магазині обважують, покладіть пристрій на вагу. Якщо вона інша, краще відмовитись від покупки. Про це Gazeta.ua розповів виконавчий директор громадської організації "Союз споживачів України" Максим Несміянов.

"Продавця можуть покарати за обман в залежності від суми обважування. Якщо покупця обважили на суму від 34 грн, то штраф - до 100 гривень, якщо обваження від 51 грн - 340-850 грн. Аби зафіксувати факт обважування треба викликати поліцію, написати заяву в держспоживінспекцію. Де вказати час, дату, ім'я продавця, який обважив та місце де він стоїть. Ще кілька разів будуть викликати на допити, а потім через якийсь час покупцю повернуть нестачу, а продавцю призначать штраф"

Продавці обважують своїх покупців в середньому на 100-150 грамів. Люди відсутності ваги не помічають. Так заробляють собі бонуси до зарплатні.

"Найпоширеніший спосіб "обважування з походом". Продавець кладе на ваги більше товару ніж просив покупець. Той просить зняти, я частину знімаю, трохи притримую пальцем вагу і називаю суму, - каже продавець Олена з Вінниці. - Ще один спосіб — швидке зважування. Коли продавець швидко кидає на вагу товар і потім його швидко знімає. Перевірити продавця легко. Попросіть зважити 20 грамів якогось товару. Ті хто має нечіткі ваги обслуговувати таку людину не будуть"

Сипучі товари продавці часто ставлять у вологих приміщеннях. Зокрема цукор, вагою 50 кілограмів за ніч може набрати 2-3 кілограми води. Сіль до 4 кілограмів.