Михайло Королик: Моє найважливіше завдання - це максимально ефективна робота фракції ВО «Свобода»


В інтерв’ю для газети «Галичина» новий голова фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській обласній раді Михайло Королик пояснив, чому відбулася зміна керівника фракції, запевнивши, що це не пов’язане з внутрішнім конфліктом в облорганізації партії, акцентував на конструктивній позиції депутатів та доброякісній підготовці проектів рішень

А також звернув увагу на те, що повернення Надії Савченко в Україну може змінити на краще політичне середовище, і наголосив, що для чинної центральної влади держави залишився єдиний шанс — це знищення корумпованої системи та впровадження реформ на ділі, а не на словах.

— Пане Михайле, недавно ви очолили фракцію ВО «Свобода» в обласній раді. Подейкують, що зміна керівника фракції посеред депутатської каденції пов’язана з внутрішнім конфліктом в обласній організації партії. Прокоментуйте.

— Ні, абсолютно ніяких проблем немає. На нині є рішення центральних органів партії про те, що голови обласних організацій ВО «Свобода» не можуть одночасно очолювати відповідні фракції. Тобто вони мають займатися поточною роботою, розбудовою та зміцненням партійних організацій, а чільники фракцій повинні зосередитися на діяльності депутатів у радах. До речі, головою фракції мене обрали за пропозицією Василя Поповича. Він мій друг, тож будь-які припущення щодо внутрішнього конфлікту не мають підррунтя.

— Як новообраний голова фракції ВО «Свобода», які найважливіші завдання поставили перед собою?

— Найважливішим для мене завданням є максимально ефективна робота фракції на користь громади. Перш за все — це велика дисципліна «свободівців» щодо відвідування сесій та комісій. Злагоджена позиція в сесійній залі. Продовжимо добрі традиції роботи наших депутатів в округах з вивчення і розв’язання тих проблем, які порушують люди. А також і надалі обов’язково будемо щорічно звітувати перед громадою про свою роботу в раді.

— Ви вже понад півроку працюєте в обласній раді, до якої вас вперше обрано. Які маєте враження від її роботи?

— Мені неважко було адаптуватися до цієї роботи, оскільки до цього я очолював фракцію ВО «Свобода» в Тисменицькій районній раді. Та все ж мушу відзначити, що рівень відповідальності значно вищий. Приємно, що виборці довірили захист своїх інтересів бага­тьом молодим політикам, а також серед депутатів залишилися ті, хто найбільше цього заслуговував. Найголовнішим позитивом цього скликання є те, що депутати сумлінно відвідують сесії обласної ради, а це, своєю чергою, дає можливість доброякісно приймати рішення. Відверто дивує позиція окремих депутатів, які так поводяться, ніби перебувають у постійному стані виборів, а це іноді призводить до штучного затягування у прийнятті рішення. Наприклад, не бачу сенсу вісім разів виступати з одного питання і не давати жодної пропозиції до проекту рішення. Доволі непросто схвалювати рішення стосовно соціально-економічного розвитку нашої області, оскільки грошей є дуже мало, а запитів — на десяток обласних бюджетів.

— Наскільки злагодженою і конструктивною є нині робота представлених у раді шести депутатських фракцій — «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УКРОПу», «Самопомочі» та «Волі»?

— Якщо проаналізувати рішення обласної ради, то ми побачимо, що з господарських питань рішення майже завжди приймають абсолютною більшістю депутатів. А це свідчить про доброякісну підготовку проектів рішень і конструктивну позицію депутатів. Щодо політичних рішень, то тут, звичайно, маємо дуже часто розбіжності у позиціях.

— З якими питаннями до вас найчастіше звертаються люди?

— Близько 90 відсотків проблем, з якими звертаються люди, стосуються виділення коштів на лікування, у зв’язку з їхнім важким матеріальним становищем та неможливістю самостійно впоратися зі своєю бідою. Завдяки депутатству в облраді мені вдалося вже на нині з різних джерел залучити майже 300 тисяч гривень на лікування понад 100 жителів області. Окрім цього, спрямовую звернення і запити щодо завершення будівництва дитсадків, ремонту родильної зали в пологовому будинку, ремонту доріг в області.

— Нині в суспільстві продовжують активно обговорювати роль Надії Савченко в українській політиці. Яким бачите її політичне майбутнє?

— Звільнення Надії Савченко є перемогою української нації над окупантом, але не потрібно забувати про велику кількість політв’язнів, які досі перебувають в лапах ворога. Повернення Надії Савченко в Україну може змінити на краще політичне середовище держави, зокрема пришвидшить зміни в парламенті. Маю надію, що вона буде займати державницьку позицію. Насправді її політичне майбутнє цілковито в її руках, все залежить від того, яку мету вона ставить перед собою. Нині Надія Савченко має значний міжнародний авторитет, і це можна використати у Раді Європи, а також у діяльності як посла доброї волі.

— Як оцінюєте заяву генсека ООН Пан ўі Муна про участь Росії у залагодженні конфлікту в Україні?

— Заява генсека ООН Пан ўі Муна про участь Росії у залагодженні конфлікту в Україні викликає в мене обурення, оскільки Росія є агресором, що розв’язав і веде війну проти нас. Тим більше, що Україна сплачує внески на утримання цієї організації, тому заслуговує на те, щоб отримувати об’єктивні висновки від генерального секретаря ООН.

— Загалом як оцінюєте суспільно-політичну ситуацію в Україні і якими є ваші прогнози щодо політичних змін у нашій країні?

— Я вважаю, що після Революції гідності докорінних змін у державі не відбулося через те, що при владі перебувають сили, які не хочуть впроваджувати реформи. Було багато анонсовано, але фактично нічого не зроблено, щоб поліпшити рівень життя пересічної людини. Хіба підвищення в декілька разів тарифів — це реформа? Сумно, коли влада гордиться, що тарифи — на рівні середньоєвропейських, але нічого не робить, щоб на тому самому середньоєвропейському рівні була і заробітна платня. На жаль, з кожним днем дедалі більше виникає питань до влади, зокрема про те, чому відбувається продаж стратегічних підприємств, землі?.. Літо — це «мертвий» сезон і час спокою. Але настане осінь, зима і люди почнуть отримувати рахунки за комунальні послуги, і якщо не відчуватимуть змін, то на нас може чекати повне перезавантаження влади. Єдиним шансом для нашої влади може бути знищення корумпованої системи та впровадження реформ на ділі, а не на словах.

Джерело: газета Галичина