Прикарпатські депутати занепокоєні, що здохле порося треба везти на утилізацію в Тернопіль


Сьогодні обласна рада провела виїзне засідання з питань розвитку сільського господарства на Прикарпатті.

Серед іншого депутати прийняли звернення до голови Верховної ради та Кабміну щодо проблем в аграрній галузі та попросили сприяння у їх вирішенні. 

Зокрема народні обранці окреслили чотири основні проблеми, які є у цій галузі: негативний вплив нового податкового законодавства на аграрний сектор, скорочення поголів'я худоби, відсутність заводу з утилізації відходів тваринного походження та врегулювання питань землекористування.

Депутати пропонують центральній владі внести зміни до податкового законодавства в частині адміністрування податку на додану вартість і залишати підприємствам 90% ,а в державний бюджет віддавати тільки 10%.

Що ж стосується зменшення кількості худоби, то єдиним варіантом виходу з ситуації, на думку депутатів, є відновлення виплат селянам дотацій на молодняк.

Дуже важливим питанням на яке звернули увагу народні обранці була робота Коломийського ветеринарно-санітарного заводу. Адже це підприємство єдине в області займалося утилізацією відходів тваринництва.

Як зауважив депутат Книщук, селяни не мають куди подіти загиблих тварин. Скотомогильників у нас немає, а завод закритий, тому селянин у якого здохло порося мав би кидати його в машину і везти на утилізацію в Тернопіль. Хоча на практиці тварин просто закопують неподалік господарства.

Останнім пунктом у зверненні виділили земельні питання. Зокрема депутати просять прискорити прийняття Верховною радою законопроекту про розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин. Також врегулювати питання про передачу в комунальну власніть земель під польовими дорогами.

Звернення підтримали всі присутні депутати.