Суддя апеляційного суду не хотів розглядати справу Коцаби, бо часто відвідує тимчасово окуповані території


Напередодні розгляду справи блогера Руслана Коцаби в апеляційному суді Івано-Франківської області один із суддів спробував взяти самовідвід.

На початку засідання суддя Олександр Васильєв заявив про самовідвід. Відповідну заяву він написав 22 червня. пише Курс

Васильєв заявив, що належить до внутрішньо переміщених осіб і вимушено покинув тимчасово окуповану територію.

"Там залишилися як мої близькі родичі, так рухоме і нерухоме майно. Неодноразово відвідував окуповану територію і вважаю, що ці факти відповідно як до національного законодавства, так і до європейського можуть бути використані кожною зі сторін процесу як такі, що викликають сумнів у неупередженості судді", – пояснив Васильєв.

Прокурор зазначив, що наведені аргументи відповідають ст. 75 Кримінально-процесуального кодексу України (Обставини, що виключають участь слідчого судді, судді або присяжного в кримінальному провадженні), зокрема п. 4 ч. 1 (за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості).

Чи задовольняти заяву судді-переселенця про самовідвід, колегія суддів у складі Миколи Кавацюка, Євгена Хруняка та самого Васильєва радилася приблизно півгодини.

Врешті, колегія вирішила, що заява Васильєва є необґрунтованою, її залишили без задоволення.

Нагадаємо, Івано-Франківський міський суд більше року розглядав справу Руслани Коцаби, обвинуваченого за ч. 1 ст. 111 ККУ (державна зрада) та ч. 1 ст. 114 ККУ (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Сторона обвинувачення вимагала покарання для Коцаби у вигляді 13 років ув'язнення з конфіскацією майна. Адвокати Руслана Коцаби заперечували провину підсудного, вказували на необґрунтованість доказів і вимагали виправдального вироку.

Суд зняв з Коцаби обвинувачення в державній зраді за ч. 1 ст. 111. Однак визнав винним за ч. 1 ст. 114 у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та засудив його до трьох з половиною років позбавлення волі.