Мурали створені під час Porto Franko ніхто не замальовуватиме


Сьогодні, 22 червня в Івано-Франківську провели засідання комісії з оцінки муралів, які створили під час фестивалю Porto Franko Gogol Fest.

В засіданні взяли участь 12 з 16 членів комісії, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Головний архітектор міста Дмитро Нижник зазначив, що департамент не погоджував ескізи муралів. Окрім того, архітектор зазначив, що в майбутньому без погодження малюнків департамент ніяких дозволів не видаватиме.

Далі слово взяв технічний директор фестивалю Володимир Гайдар.

«Мурали були в програмі сучасного візуального мистецтва. На той час куратором цього напряму була Дарья Кольцова. Нею було підібрано ряд учасників для різних напрямків, зокрема влаштування муралів на стінах. Ми довірилися професіоналам», - розповів Гайдар.

За його словами, перед художниками були покладені певні обмеження.

«Зважаючи на нашу ментальність ми поклали перед художниками такі умови: не повинні згадуватися релігійні, політичні та суспільно-етичні напрямки. Все це було дотримано», - додав колишній головний архітектор міста.

А доцент інституту мистецтв Богдан Губаль охарактеризував мурал на Мазепи, 14.

«Цей мурал – випадкова річ. Спочатку я думав, що це домалюють, а виявилося, що він вже завершений», - зауважив художник.

Водночас директор ЦСМ Анатолій Звіжинський запропонував почекати деякий час та подивитися чи за місяць – два ще хтось звертатиме на них увагу.

«Через рік фарба поблідніє, а через чотири їх зовсім не залишиться», - вважає Звіжинський.

Натомість художник Ігор Панчишин зазначив, що всі будівлі на яких створено мурали є пам’ятками архітектури. Тож саме на це потрібно було звертати увагу перш ніж надавати дозволи.

Подискутувавши та вислухавши думку громадськості Нижник запропонував не давати жодної мистецької оцінки та залишити мурали, а всіх охочих закликала писати рецензії на них та подавати їх у департамент архітектури.

До теми: Стріт-арт розбрату: Чи варто з'ясовувати мистецьку цінність нових муралів?