Стріт-арт розбрату: Чи варто з'ясовувати мистецьку цінність нових муралів?


Масштабний фестиваль Porto Franko Gogol Fest, що проходив в Івано-Франківську закінчився, залишивши по собі чотири мурали, які знаходяться на вулиці Шпитальній, 9, Гетьмана Мазепи, 14, Шевченка, 63 та на Грушевського, 9а-9б.

Мурали викликали у містян неабияке обговорення у соцмережах. Незадоволені вважають, що це просто незрозуміла мазанина і їх потрібно замалювати, інші навпаки стають на їх захист. Мовляв, таке воно сучасне мистецтво - загадкове та провокативне

Такої ж думки співорганізатор фестивалю Володимир Гайдар. У коментарі ЗМІ колишній головний архітектор Франківська підкреслює, що сучасне мистецтво є провокативним, тож не всім воно може подобатися. Втім визнає, що  до творців маралів зауваження все таки є, адже вони приїхали з інших міст напередодні фестивалю, тож не встигли відчути дух міста.

Чи то прислухавшись до думок людей, чи то самому не сподобалося, але за кілька днів після закінчення Porto Franko Gogol Fest головний архітектор Івано-Франківська Дмитро Нижник ініціював створення комісії, яка має визначити їх цінність. До її складу ввійшли архітектори, художники, митці та представники фестивалю.

Тим часом на сайті електронних петицій зареєстрували звернення «Про визнання мистецькою цінністю нові мурали на фасадах будинків та внести ці будинки до переліку пам'яток архітектури». Її автор Володимир К. зазначає, що розписані житлові будинки є артоб'єктами. А всі артоб'єкти несуть в собі мистецьку цінність.

«Вимагаємо визнати мистецьку цінність нових муралів, які з'явилися на фасадах будинків. Відповідні будинки вимагаємо внести в перелік пам'яток архітектури, визнати їх артоб'єктами та запровадити мораторій на будь-які фасадні роботи, що можуть порушити мистецьку цінність художніх розписів - муралів",- йдеться у електронній петиції.

Щоправда, за десять днів її підтримали всього 12 осіб.

Водночас художник Ігор Панчишин вважає, що не всі артоб’єкти несуть в собі мистецьку цінність. Та й визначення «артоб’єкт» муралу може надати лише професійне і кваліфіковане мистецьке експертне середовище.

А на думку прикарпатського художника Романа Бончука, суперечливі мурали не є мистецькою цінністю, а є просто елементом урбанландшафту.

Натомість знаний франківський художній і творчий провокатор Петро Буяк має зовсім протилежну думку.

«Як то кажуть про смаки не сперечаються… Мурали так само як і стріт-арт абсолютно по природі своїй не мали би мати контакт із дозволами, узгодженнями, комісіями… Моя думка така: кожен малюнок і кожен мурал має жити і чим більше їх буде в нашому місті, то краще», - впевнений художник.

Слід зауважити, вже сьогодні відбудеться засідання тимчасової комісії, яка повинна визначити мистецьку цінність настінних малюнків голосуванням.У випадку, якщо більшість проголосує проти муралів, департамент оголосить конкурс ескізних пропозицій на створення нових на цьому ж місці.

Бліц-Інфо пропонує читачам взяти участь в опитуванні і висловити свою думку щодо майбутнього муралів

До теми: Спецкомісія визначить, чи можна нові франківські мурали вважати мистецтвом

Франківці просять владу визнати нові мурали мистецькою цінністю