Вихід з крутого віражу


У жовтні минулого року в Івано-Франківську трапився прикрий інцидент. Заступник обласного військового комісара Віктор Голодюк у стані алкогольного сп’яніння вчинив масштабну ДТП з пошкодженням майна та потерпілими. Але винуватець аварії не тільки не відповів за скоєне, а й був переведений на рівнозначну посаду в іншу область…

ДПТ та наслідки

22 жовтня минулого року, у другій половині дня, водій автомобіля “Skoda Superb”, рухаючись по вулиці Чорновола, зачепив авто “Cheri QQ” і втік з місця пригоди. Водій постраждалого автомобіля зреагував на ситуацію, намагався наздогнати порушника. Втікаючи від переслідування, водій-порушник вчинив ще одну дорожньо-транспортну пригоду, пише Галицький кореспондент. Як зауважила тоді речник ГУ НП в Івано-Франківській області Мирослава Белдик, водій їхав на великій швидкості, на світлофорі помчав на червоне світло.

12179095_1634506296822980_133796305_n

На перехресті вулиць Короля Данила та Південний бульвар внаслідок зіткнення з автомобілем “Renault Logan” авто Віктора Голодюка відкинуло на тротуар, машина знесла огорожу і зачепила двох жінок. Постраждалих відвезли до лікарні, одній з них діагностували забій плечового суглоба і закриту черепно-мозкову травму. У іншої виявили черепно-мозкову травму. Крім того, як стверджували очевидці, одна з жінок була вагітною. Водієві автомобіля “Renault Logan” поставили діагноз – забій грудної клітки.

12170346_1634506276822982_997250438_n

Винуватець аварії намагався втекти. Його затримали перехожі, які стали очевидцями пригоди. Про те, що за кермом перебував заступник військового комісара, стало відомо з документів, які були при винуватцеві аварії і випали з кишені. Свідки відзначали, що від водія несло алкоголем. Від проведення медосвідчення на визначення стану алкогольного сп’яніння Голодюк відмовився. За інформацією управління поліції, відповідно до висновку проведеного пізніше медосвідчення, водій перебував за кермом у нетверезому стані.

В обласному військкоматі відразу повідомили, що Віктор Голодюк дійсно є заступником воєнкома області та в момент аварії перебував у відпустці. Невдовзі він повернувся до виконання своїх обов’язків, що викликало в місті хвилю обурення. Через місяць після інциденту обласний військовий комісар Володимир Ярмощук повідомив, що тривають слідчі дії, кінцевого результату у цій справі чи рішення суду немає. За його словами, рішення стосовно Віктора Голодюка повинен прийняти командувач військ оперативного командування “Захід”, генерал-майор Ігор Довгань. Нагляд за справою здійснювала військова прокуратура.

За фактом ДТП відкрили кримінальну справу за ст. 286 ч. 1 ККУ “Порушення правил безпеки дорожнього руху”, розповів слідчий Івано-Франківського відділу поліції Назарій Сосяк. Після проведення всіх процесуальних дій справу передали до суду.

12178253_1634506283489648_910400837_n

Термін недавності

Як повідомив прес-секретар Івано-Франківського міського суду Михайло Савлюк, справу Віктора Голодюка закрито без розгляду.

“Водіння у нетверезому стані – це адміністративне правопорушення. Термін притягнення до відповідальності складає 90 днів. 22 квітня ц.р. справа потрапила до суду, тож виходить, що подання з поліції було протерміноване. Відтак, згідно з нормами Кодексу про адміністративні правопорушення, до відповідальності його притягнути не можна”, – зазначив Савлюк.

Наприкінці травня в Івано-Франківську під час зустрічі волонтерів, військовослужбовців та представників Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ йшла мова про те, що Голодюк займе посаду заступника командира з виховної роботи у 10-й гірсько-піхотній бригаді. Присутню на зустрічі громадськість обурив той факт, що людина, яка скоїла правопорушення, виховуватиме інших і навчатиме їх моральних аспектів. Відтак Голодюк посади у “десятці” не отримав, а натомість, відповідно до рішення командувача оперативного командування “Захід”, його було переведено у Рівне.

“До призначення Віктора Голодюка Івано-Франківський військовий комісаріат жодного відношення не має, – зауважує обласний військовий комісар Володимир Ярмощук. – Ми знаємо, що він призначений на посаду офіцера відділу виховної роботи оперативного командування “Захід” у Рівному. Він перейшов служити на рівнозначну посаду”.

Пляма на мундирі

“На мою думку, в такій ситуації слід чинити так, як в Європі – навіть за незначну провину люди ідуть у відставку. Якщо людина сідає за кермо у нетверезому стані – це злочин, а тим паче, якщо за це немає жодного покарання”, – коментує ситуацію чинний військовий (прізвище, номер частини та звання чоловік просить не називати).

Деякі військові документи передбачають звільнення з лав Збройних Сил або пониження на посаді за перебування у нетверезому стані, продовжує військовий. Нетверезий водій за кермом – злочинець. Якщо проти людини порушена кримінальна справа, то військовий має бути звільнений із ЗСУ.

“У той час, коли на передовій гинуть найкращі сини України, ніхто не дивиться на те, що працівників військкомату, які скоюють правопорушення, не судять, а призначають на посади в інших регіонах”, – наголошує голова громадської спілки Івано-Франківської обласної асоціації учасників та ветеранів АТО Тарас Шпук.

“Професійні якості військового Віктора Голодюка буде оцінювати його командування. Але вражає те, що, спираючись на законні підстави, хочуть обґрунтувати керування у нетверезому стані. Для звичайної людини це було б неприпустимо, а для офіцера це можна списати. У цьому випадку немає логіки. П’янство – це погано, і це суперечить Кодексу честі офіцера”, – зауважує керівник БО “Благодійний фонд “Сила Прикарпаття” Іван Назарук.

У Кодексі честі офіцера Збройних Сил України йдеться про те, що офіцер веде спосіб життя порядної людини: не обманює, не краде, не порушує загальнолюдських норм. Офіцер – взірець як у дотриманні моральних норм поведінки, зовнішньому вигляді, так і у виконанні завдань, що безпосередньо стосуються його професійного обов’язку. Він уникає вульгарності, розбещеності, надмірного вживання алкоголю. Офіцер сумлінно і наполегливо збирає та розвиває високі професійні якості та норми поведінки.

У кодексі багато правильних слів, але, вочевидь, його дотримуються не всі. За водіння у нетверезому стані, вчинення ДТП, завдання шкоди майну і перехожим Віктор Голодюк не отримав навіть штрафу. А щоб уникнути розголосу, незадоволення та осуду, його перевели на аналогічну посаду подалі від місця аварії.