70% українців готові іти на поступки заради миру


Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 9 по 13 червня 2017 року провели опитування на тему змін у ставленні українців щодо непідконтрольного Донбасу.

Абсолютна більшість населення України (70%), як і рік тому, вважає,  що для досягнення миру на Донбасі можна йти на компроміси, однак тільки 18% згодні йти на будь-які поступки задля встановлення миру, а понад половина опитаних вважають, що не усякі компроміси прийнятні. Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом бачать 18% опитаних, пише Вголос.

Готовність до компромісів знижується зі збільшенням віддаленості від військових дій. Так, готовність йти на будь-які компроміси задля миру демонструє кожен четвертий респондент на Сході, а на Заході України лише кожен десятий.

Найбільш дієвими серед запропонованих рішень задля встановлення миру на Донбасі населення вважає міжнародний тиск на Росію з тим, аби вона відмовилась від втручання у конфлікт на Донбасі (38%), та успішну відбудову нормального життя на підконтрольній території Донбасу (28%).  Якщо порівняти з минулим роком, то зменшилась кількість осіб, які вважають, що для встановлення миру потрібно припинити фінансування цих територій (з 20% до 11%), визнати російську мову другою державною (з 11% до 5%) та впровадити федеративний устрій в Україні (з 7,5% до 5%).

Загалом було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.