71-ша річниця акції (операції) «Вісла»: Кому вигідно оскверняти пам’ять мертвих


Наприкінці квітня, на жаль, припадають декілька сумних і трагічних для українського народу дат. Одна з них – це 71-ша річниця акції (операції) «Вісла» – депортації українських сімей, що проживали в південно-східних землях сучасної Польщі.

В Польщі роковини акції «Вісла» відзначають продовженням злочинів, вчинених комуністами. 71 рік тому польський комуністичний режим виселив близько 150 тисяч українців із земель, де вони жили віками, розсіяв їх далеко від дому, щоб вони зникли як національна спільнота. Комуністи заявляли про «легальність» своїх дій, представляли брутальну депортацію всього населення як відплату українцям за прагнення незалежності та боротьбу УПА, пише БУГ. Нині на цих самих землях скидають могильні хрести, знищують українські пам’ятники та плюндрують поховання, щоб стерти сліди існування українців. Операція «Вісла» отримує логічне продовження – тепер оголошують законним ліквідацію слідів української присутності на Лемківщині, Холмщині… Здавалося, минув час, коли, щоб поставити звичайний хрест над місцем упокоєння християн української національності, слід було пройти кілька кіл бюрократичного пекла, але й це не завжди вдавалося. Наші народи зі здобуттям незалежності згадували взаємні рани, й гідно взаємно вшановували предків…

Але

На відміну від випадків плюндрування польських пам’ятників в Україні, в Польщі сьогодні руйнують відкрито, ще й наголошуючи на легальності вандалізму. Знищення пам’ятника УПА на цвинтарі в Грушовичах коло Перемишля оголошено «першим легальним демонтажем нелегального пам’ятника». Війт села заявив, що «не боїмося наслідків цієї акції з української сторони». Міг би сказати й відвертіше – «очікуємо на заслужене заохочення з російської сторони».

Так не засуджений злочин комуністів – акція «Вісла» – надихає нове покоління шовіністів.

Російський слід

Погіршення взаємовідносин між Україною та Польщею вигідне для Росії. Для накручування антиукраїнської істерії в польському сегменті Інтернету працюють десятки, якщо не сотні, польськомовних тролів. Існує кілька громадських організацій, які займаються допомогою “православним на Донбасі”, організовують за російські гроші поїздки в Крим молоді, “журналістів” і “відомих політиків”, котрі вихваляють російські порядки в Криму. Учасники польської організації «Фаланга», яка очевидно фінансується Кремлем, активно здійснюють атаки на могилу Степана Бандери у Німеччині, здійснюють акти вандалізму на українські пам’ятки на території Польщі. Мали місце окремі факти появи написів «PolskiLwów» та символіки польських праворадикалів у Львові та Львівській області. При цьому проросійські польські екстремісти закликають до окупації областей Західної України, які раніше входили до складу «східних кресів» Польщі до 1939 р. Самі радикали активно поширюють і просувають дані ідеї в молодіжному середовищі.

Підсумовуючи викладене, можна зробити висновок, що Російські спецслужби ж і далі будуть активно просувати деструктивні проекти екстремістської спрямованості, намагаючись штучно стравлювати між собою поляків та українці, цинічно оскверняючи при цьому пам’ять мертвих. В той же час, думаючі українці та поляки розуміють, що до чого і з якою метою реалізуються сценарії подібних політичних провокацій…