А судді хто? Що декларують судді Івано-Франківського окружного адміністративного суду


Чому служителі Феміди декларують дешеві квартири, автомобілі та як екс-судді допомагають теперішнім суддям?

“Центр Політичних Студій”  проаналізував декларації суддів окружного адміністративного суду.

Івано-Франківський окружний адміністративний суд очолює з 2015 року Андрій Могила. Суддя вніс в декларацію дружину, сина та батьків. З нерухомості суддя Могила задекларував будинок, землю та господарську будівлю в Крихівцях, поряд з Івано-Франківськом. Вся нерухомість належить батьку судді.

Їздить суддя на Toyota Avensis, який, судячи з декларації та повідомлення про суттєві зміни, придбав в Польщі. Проте, в декларації суддя вказав видатки два транспортних засоби – один збігається із сумою за придбане майно, а інший, у понад 78 000 грн не відображений.

“Це один і той самий рухомий об’єкт. Спершу подавалось мною повідомлення про зміну майнового стану. Там вказана ціна в 155 з лишнім тисяч гривень – це сума придбання. А 78 тисяч – це є видатки, які я поніс по сплаті податків, платежів на митниці, ПДВ, страховка”, – коментує Андрій Могила, –  “В декларації треба було вказати витрати по придбанню і по реєстрації. Консультувались з розробниками цієї програми і нам сказали, що треба вказувати таким чином”.

У матері судді в 2015 році був Nissan Almera, відчужений за 40 000 грн. На сайтах продажу автомобілів таке авто коштує, в середньому, 7 000 доларів США.

“Якщо ви подивитесь на ціну, за яку був придбаний автомобіль – там вказана ціна у 86 тисяч гривень”, – зазначає голова суду, – “В 2015 році авто було реалізоване. В 2007 році автомобіль був придбаний. За 8 років ціна впала і десь логічною була ціна у 40 тисяч гривень. Це був автомобіль бюджетного типу. Так зійшлися по ціні, я не можу коментувати продавця і покупця”.

Дружина судді, Леся Могила працює помічником судді в Апеляційному суді Івано-Франківської області.

Віталій Кафарський задекларував спільну власніть на будинок та земельну ділянку в Івано-Франківську та власну ділянку в Крихівцях. Дані збігаються з інформацією з реєстру речових прав на нерухоме майно.

Їздить суддя на Volkswagen Passat, придбаний у 2012 році, проте ціни за авто суддя не вказав у декларації. У декларації 2015 року в судді був ще ВАЗ 21011, проте в 2016 з декларації він зник, суми, отриманої за його відчуження суддя не декларував.

Юрій Бобров до 2010 року працював у військовій прокуратурі. У судді чимало нерухомості – квартира в Ужгороді, житловий будинок та земля в Крихівцях,  гараж та нежитлове приміщення в Чернівцях і земля в Кам’янець-Подільському районі. У дружини є ⅕ квартири в Сколе на Львівщині. Син у 2011 році набув у власність квартиру в Чернівцях, судячи з декларації, вона коштувала 1763 гривні.

“Це використано моїм сином і мамою право на приватизацію. Оскільки я, на той момент, таке право використав, то цю квартиру, отриману від держави вони приватизували шляхом використання приватизаційних сертифікатів”, – коментує суддя Бобров

Їздить суддя на Mercedes E220, який зазначений і в реєстрі МВС. Дружина на Opel Corsa.

Дружина судді, Іванна Боброва, працює в Чернівецькому міському військовому комісаріаті.  Родина тримає в готівці майже 22 000 доларів США, ще понад 6 000 євро на рахунках дочки.

“Це подарунок бабусі. На даний час вона вже приїхала з Італії. З 95-го року бабця проживала в Італії”, – зазначає суддя Бобров.

Тарас Боршовський  до 2012 року працював у Львові, там у спільній власності в нього є квартира. Також має земельну ділянку в Пустомитівському районі. Даних з реєстру нерухомого майна отримати не вдалось. Як тільки вони будуть доступні – інформація одразу ж з’явиться на сайті проекту.

У дружини є квартира в Львові, набута в 2015 році у власність за одну гривню

“Дружина мала у власності частку квартири батьків, приватизовану ще у 90-х роках. Її сім’я мала у власності ще квартири. Після смерті батька у 2014 році сім’я ділила між собою майно і дружина обміняла частку у квартирі батьків на цю квартиру”, – коментує суддя Боршовський, – “При обміні нотаріус вказав, що частка вартує одну гривню. Оскільки договір був зареєстрований в реєстрі правочинів, то я вказав у декларації”.

Також у дружини є земельна ділянка у Перемишлянському районі, набута у власність в 2016 році, проте ціна за землю не вказана.

“Це було первинне набуття у власність за рішенням ради (сільської – авт.), – зазначає суддя, – “Можливо там і була нормативно-грошова оцінка власності, але, чесно кажучи, оскільки це первинне набуття, я в цю ситуацію не вмішувався. Свого часу батьку дружини ця земля була виділена у власність, але він не забрав державного акту”.

Дружина Вікторія Мазурська донедавна працювала помічником судді у Львівському Апеляційному господарському суді.

У родини одне авто на двох – Renault Kengoo, придбане в 2012 році, проте ціна на нього не вказана. Авто числиться за суддею і в реєстрі МВС.

Наталія Біньковська 12 років пропрацювала в прокуратурі, в 2010 році призначена суддею. Біньковська не задекларувала в 2016 році жодного члена сім’ї.

Минулого року придбала квартиру в Івано-Франківську та має земельну ділянку в Надвірній. У 2015 році в декларації фігурували ще батько і мати. У власності батька була квартира та земля в Надвірній а також земельна ділянка в Хмельницькій області.

Їздить суддя Біньковська на Opel Astra. Машина належить її батькові.

Ігор Главач, до того як у 2010 році стати суддею, 11 років очолював Болехівське районне управління юстиції. У судді є спільна з дружиною квартира в Долині, земельна ділянка в селі Оболоння, де будується будинок та гараж на праві користування. У дочки та зятя є недобудована квартира в Крихівцях. Витягу з реєстру нерухомого майна отримати не вдалось. Одразу, як вдасться знайти інформацію – вона з’явиться на сайті проекту.

Суддя має право користування на авто ВАЗ 21063 а у дочки є Volkswagen Golf, придбаний у 2012 році. Олександр Григоруксуддею працює з 2008 року. Суддя власного житла не має – родина користується кімнатою, наданою в користування Івано-Франківською міською радою та має право з 2016 року тимчасового проживання в будинку у селі Угорники. Дім належить колишній судді Господарського суду Олені Кругловій, яка пішла у відставку в 2014 році.  Їй же належить і авто KIA Ceed, на якому їздить суддяГригорук.

Проте, у витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно у судді Григорука фігурує житловий будинок в селі Грабовець Богородчанського району. Ймовірно набутий суддею, згідно реєстру, у 2014 році.

Дані можуть належати однофамільцю

На час написання матеріалу, за словами голови адмінсуду, суддя Григорук перебував на лікарняному, тому коментар стосовно нерухомості взяти не вдалось.

Петро Грицюк 9 років був помічником яремчанського прокурора. В 2010 році призначений суддею. У Івано-Франківську володіє квартирою, гаражем та коморою.

Їздить суддя на позашляховику Nissan X-Trail, який належить Грицюк Наталії Юріївній.

Дружина судді, Наталія Грицюк працює лікарем-фтизіатром. У 2015 році на місцевих виборах балотувалась до Івано-Франківської міської ради від партії “Воля”.

Реєстр нерухомого майна на ім’я судді видав нерухомість у Миколаївській, Хмельницькій та Волинській областях.

“У мене немає цього майна, є лише квартира, гараж та комора. Квартиру і гараж придбав батько, попередньо продавши будинок. А комора була придбана пізніше”, – зазначає суддя Грицюк.

Суддя надав витяг з реєстру нерухомого майна, взятий за власними персональними даними та документи, що підтверджують власність нерухомості в Івано-Франківську.

Віктор Гундяк призначений суддею у 2007 році. Задекларував в Івано-Франківську квартиру та господарське приміщення. Дружина має у власності частину житлового будинку в Івано-Франківську. Ці дані співпадають з даними реєстру нерухомого майна. На банківському рахунку суддя зберігає понад 10 000 доларів США та ще понад 5 000 євро готівкою.

Дружина судді, Світлана Гундяк, працює в Головному територіальному управлінні юстиції в Івано-Франківській області.

Микола Кишинський має 20 років суддівського стажу, навіть два роки працював у Києві. Сам суддя у власності нерухомості не має. У сина є квартира в Івано-Франківську, дружина має земельну ділянку, офіс і магазин, також в Івано-Франківську. У Яблуниці в дружини є житловий будинок, та земельна ділянка. Ціни на нерухомість в Яблуниці не вказані. Ще одну ділянку жінка має в Угринові, поряд з Франківськом. Там же суддя будує будинок.

У дружини є авто Fiat Grande Punto, суддя їздить на Audi A6. Дані збігаються з реєстром МВС.

Дружина Ольга Кишинська займається підприємницькою діяльністю. Цікаво, що дружина – підприємець два роки поспіль заробляє однакову суму грошей – 187 183 гривні. Сам суддя також два роки поспіль заробляє однакові суми – 265 623 грн.

Син, Богдан Кишинський керує Універсальною аграрно-промисловою товарною біржею в Івано-Франківську, проте дохід сина суддя не вказав в декларації.

На час написання матеріалу Вища рада правосуддя ухвалилаподану суддею Кишинським заяву про відставку.

Оксана Лучко суддею працює з 2008 року. У Івано-Франківську в судді є квартира, гараж та нежитлове приміщення. У витягу з реєстру нерухомого майна на суддю Лучко фігурує лише нежитлове приміщення.

“Квартира і гараж придбані ще у 2012 році. Напевно дані з БТІ не перенесли в реєстр, електронний реєстр був створений уже в 2012 році”, – пояснює суддя.

Їздить на Honda Civic, який належить Наталії Лучко. Живе суддя на заробітню плату судді та аліменти від колишнього чоловіка – заступника директора ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”Богдана Біяна.

Ярослав Матуляк  має майже 10 років суддівського стажу. Задекларував житловий будинок і дві земельні ділянки в Калуші – одну власну, одну орендовану. У дочки є квартира в Калуші. Дружина має земельну ділянку в Тисменицькому районі.

У судді є авто Renault Megane, дружина їздить на позашляховику Nissan X-Trail. Дружина – Марта Матуляк працює в Калуському міському управлінні освіти. Дані про автомобілі співпадають з даними реєстру МВС.
У витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно у судді Матуляка фігурує ще земельна ділянка в селищі Вільхівка в Рожнятівському районі.

“Матуляк Ярослав Петрович – це мій дідусь. У нас така традиція в родині – називати дітей в честь батьків (сміється – авт.). Він проживає в цьому селі і це його земельна ділянка. Просто реєстр вам її видав на запит по моєму майну”, – коментує суддя.

Надія Микитин з 2012 року працює суддею. З власної нерухомості в судді лише частина будинку в селі Сваричів на Рожнятівщині. Там же вона має право користування земельною ділянкою. У чоловіка судді є право користування квартирою в Івано-Франківську. Дані з реєстру нерухомого майна збігаються з нерухмістю, вказаною суддею в декларації.

Чоловік судді їздить на Suzuki Grand Vitara. Юрій Микитин працює в ПНУ ім. Василя Стефаника.

Роман Микитюк з 2010 року працює в адмінсуді, до того 10 років пропрацював у виконавчій службі. Задекларував земельну ділянку та частину будинку в селі Пшеничники Тисменецького району. Дані збігаються з реєстром нерухомого майна. У тому ж селі земельну ділянку має дружина.

У дружини є авто Opel Vectra. Мирослава Микитюк працює в Тисменецькому районному секторі Державної міграційної служби головним спеціалістом.

Сергій Остап’юк з 2008 року призначений суддею. В декларацію не вніс жодного члена родини. У власності суддя має лише квартиру в Івано-Франківську, на яку він взяв кредит – 80 000 доларів США.

“Кредит дійсно склав 80 000 доларів. Взяв я його у 2008 році, тоді курс був зовсім іншим. Цього року я перекредитував його у національній валюті в іншому банку. Відповідно подав форму змін до декларації”, – коментує суддя Остап’юк.

У витягу з реєстру нерухомого майна на ім’я судді виявлено ще дві квартири в Івано-Франківську.

“В мене є лише одна квартира, інші, напевно, видало на однофамільців”, – зазначає суддя.

Для підтвердження своїх слів суддя надав витяг з реєстру нерухомого майна, взятий за власними персональними даними.

Ігор Панікар суддя з 2009 року. В декларацію суддя вніс лише орендовану в Івано-Франківську квартиру та  авто Volkswagen Passat. Теж не його – належить батькові. З членів сім’ї, внесених в декларацію, у судді лише син.

Суддя виплатив у 2016 році 17 кредитних зобов’язань на загальну суму у понад 478 000 грн.  Заробітня плата за рік склала 187 120 грн. При цьому всьому судді вдалось накопичити в 2016 році готівкою ще 1 000 доларів США – у 2015 році суддя задекларував готівкою 14 000 доларів США, а в минулому році сума готівкових заощаджень збільшилась на тисячу доларів.

Іван Скільський 8 років пропрацював в правоохоронних органах, і майже 10 років працює суддею. Згідно з декларацією 2016 року у судді взагалі нема нерухомості, лише земельна ділянка в селі Вижній Березів на Косівщині. Згідно роз’яснень НАЗК щодо заповнення декларації – слід вказувати навіть орендовану чи у праві користування житлову площу.

“Власного житла в мене дійсно немає. Я проживаю з батьками дружини, в одному будинку. Оскільки я не несу витрат на це проживання, то я не вказував це житло в декларацію”, – коментує суддя.

У декларації 2015 року у дружини судді була земельна ділянка в селищі Чукалівка, також вона орендувала квартиру в головного інженера КП “Дирекція замовника” Володимира Проданюка.   Дружина – Любов Скільська земельну ділянку, згідно декларації, продала за  70 100 грн.

Суддя Скільський задекларував право на користування трьома автомобілями: радянським позашляховиком ГАЗ 69А, Toyota Avensis і Volkswagen Sharan. Дружина є власником Mitsubishi Colt.

“Я вніс в декларацію 4 авто. В техпаспортах цих автомобілів я вписаний як особа, що має право керування. Цими автомобілями користується вся моя родина”, – коментує суддя Скільський.

Остап Тимощук до 2010 року займався бізнесом, суддею став 7 років тому. У спільній власності з дружиною суддя має дві квартири в Івано-Франківську, офіс та підвальне приміщення. Також суддя спільно з дружиною володіє трьома земельними ділянками у Верховинському районі. Дані в декларації співпадають з даними з реєстру нерухомого майна.

Суддя їздить на Volkswagen Golf, у дружини Hundai Accent.

Дружина судді, Наталія Тимощук працює приватним нотаріусом в Івано-Франківську.

Олександр Чуприна з 2003 року працював у прокуратурі, 2010-го призначений суддею. Чуприна задекларував земельну ділянку, гараж, крамницю, комору і кладову в Івано-Франківську, яку має у спільній власності з дружиною. Його дружина у власності має три квартири, гараж, торгове і нежитлове приміщення в Івано-Франківську та земельну ділянку в Крихівцях.

“Я маю 4 сотих землі, яку колись виділила мені міська влада під безоплатну приватизацію. У 2012 році я одружився, після того дружина придбала гараж, кладову і комору, я автоматично став співвласником”, – коментує суддя Чуприна, – “Стосовно крамниці, то це була успадкована дружиною квартира, яку вона переробила під крамницю, і, оскільки це було переоформлено після нашого одруження – я теж автоматично став співвласником. Дружина має свій бізнес, сплачує податки тому може дозволити такі покупки”.

Суддя їздить на Honda Accord, який належить Марії Чуприні, а у дружини є власна Mazda III. Дружина, Роксана Чуприна, працює гінекологом в обласному онкодиспансері та займається підприємницькою діяльністю.

В реєстрі нерухомого майна на ім’я Олександра Чупринисформувався витяг на 17 сторінок із нерухомістю в Рівненській, Житомирській та Дніпропетровській областях. Суддя пояснив, що це дані однофамільців, на підтвердження цього надав витяг з реєстру нерухомого майна, отриманий за власними персональними даними.

Михайло Шумей також працює суддею з 2010 року. В декларацію суддя вніс 2 земельні ділянки та житловий будинок в селищі Дуба на Рожнятівщині. У Івано-Фанківську суддя орендує квартиру. Дані декларації співпадають з даними реєстру нерухомого майна.

У судді Шумея задекларовано 2 авто – власний ВАЗ 217030 та Volkswagen T5, який належить його батьку. Дані збігаються з даними реєстру МВС.

Дружина судді працює в Івано-Франківській міській поліклініці №2. Готівкою Шумей тримає 13 000 доларів США.

Аналіз декларацій Прикарпатських суддів здійснюється в рамках проекту «Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні». Проект реалізовується в рамках програми «Посилення спроможності громадянського суспільства в регіонах України впливати на органи Державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», міністерства закордонних справ Нідерландів та Центру політико-правових реформ.