Актуальні проблеми раку щитовидної залози обговорили прикарпатські медики та науковці


На базі Івано-Франківського національного медичного університету, 3 жовтня відбулась науково-практична конференція на тему «Новоутвори щитоподібної залози: проблеми діагностики, лікування, диспансеризації».

На сьогодні в Івано-Франківській області на рак щитовидної залози хворіє 0,5% від усіх онкохворих, і ці показники не зменшуються на протязі трьох років.

Як повідомив заступник головного лікаря обласного клінічного онкологічного диспансеру Павло Семенів: «За 20 років в нашій області діагностовано 546 випадків раку щитовидної залози. Якщо брати на загал, то це є незначна кількість, але проблема все-таки існує серед ендокринологічної патології. На відміну від 2009 року, який був піковим (виявлено 41 випадок), в минулому році такий діагноз поставили 21 особі. Це можна пояснити тим, що в Івано-Франківській області страждає діагностика даної патології. Різні форми раку щитовидної залози до клінічних проявів також проходять певний період це і 5, і 10 років».

В конференції також взяли участь: директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник, ректор Івано-Франківського національного університету Микола Рожко, головний лікар обласного клінічного онкологічного диспансеру Володимир Романчук, обласні і районні хірурги, онкологи, ендокринологи, патоморфологи, а також вчені цієї галузі.

За словами заступника головного лікаря ОКОД Павла Семеніва, фахівці з усіх сфер медицини повинні направити свої зусилля на вироблення чіткої стратегії виявлення пацієнта з такою недугою і його лікування.

Лікарі закликають хворих проходити медичні огляди, при перших симптомах, збільшення вузлів звертатися до ендокринолога і не займатися самолікуванням. «Лікарям УЗД, онкологам та ендокринологам легше виявити захворювання на ранніх стадіях, - зазначає головний лікар ОКОД Володимир Романчук, - тоді кращий і прогноз, і результат лікування».