Активісти показали, які фірми належать франківським депутатам та їх родичам


Сьогодні, 23 січня в Івано-Франківську презентували унікальний інтерактивний інструмент «Приховані інтереси».

Сайт представляє собою базу даних компаній записаних на депутатів та їхніх родичів, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Галина Янченко зауважує, що проект спрощує життя громадських активістів та журналістів.

Активістка розповідає, що «Приховані інтереси» – це база даних усіх фірм, пов’язаних з депутатами та ТОП-чиновникам, які можна з легкістю аналізувати через зручний пошук за ПІБ чиновника, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії.

«Також у нас чарівна функція «автоматичний аналізатор». Вона протягом кількох секунд знайде збіг між базою даних та змістом завантаженого документу, наприклад, порядком денним, стенограмою засідання, тендерною документацією», - зауважує Янчеко.

Наразі на сайті є інформація про шість міст.

«З шести аналізованих міст Івано-Франківськ виявився найбільш засекреченим містом в плані оприлюднення інформації. Друга річ, яка нас здивувала – це приховування прізвищ людей, яким виділяються земельні ділянки», - акцентує Галина Янченко.

За словами Мирослав Сімки, Голова правління  ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» 72 депутати і чиновники пов’язані з 128 компаніями.

«71% депутатів земельної комісії мають потенційний конфлікт інтересів у будівельному та орендному бізнесі», - зауважив Сімка.

Активіст каже, що БК «Структура» Стефана Руднянина тільки за рік отримало 14 договорів на суму 88 мільйонів гривень. Водночас департамент житлової, комунальної політики та благоустрою на чолі з Михайлом Смушаком укладало угоди зі своїм же комунальним підпрриємством «Муніципальна дорожня компанія».

«Приховані інтереси існують, і чим глибша ця структура відносин, тим яскравіше ці приховані інтереси будуть кристалізовуватись. В західному регіоні панує ситуація долучення до закупівель родичів», - підсумував Мирослав Сімка.