Активісти Прикарпаття побоюються, що влада хоче "злити молодіжну політику в трубу"


Сьогодні, 26 січня представники молодіжних організацій Івано-Франківська зібрали прес-конференцію, стосовно ліквідації управління молоді і спорту ОДА.

Під час зустрічі активісти заявили про передчасність такого рішення. За їх словами, згідно розпорядження молодіжна політика переходить як додаток до освітнього департаменту, а для спорту створюється окреме управління.

Активісти висловили своє невдоволення тим, що ніхто не порадився з молоддю перш ніж приймати таке рішення. Навіть висловили побоювання, що влада хоче "злити молодіжну політику у трубу". 

"Ми вважаємо, що таке рішення є передчасним. Воно не було обговорено з молодіжною громадською радою, не було проведено громадських слухань. Ми планували провести реорганізацію і ліквідацію управління цього року, шляхом створення Молодіжного центру, готували спеціалістів для нього. Але нас випередили. Ми переживаємо хто тепер буде займатися молодіжною політикою”, – пояснила Мар’яна Циганин.

Пояснив рішення про ліквідацію керівник апарату Івано-Франківської ОДА Валерій Крецул. За його словами це скорочення було вимогою закону, яка викликана необхідністю економити державні кошти. 

"Скорочення було реалізоване в два етапи, всі були повідомлені, тому це не було несподіванкою. В розпорядженні чітко видно, що під скорочення потрапили не лише департамент молоді, сім’ї і спорту, а й ряд інших структур. Зокрема йдеться про управління економіки, промисловості та інфраструктури, департамент інформаційної діяльності та інші. Повноваження молодіжного сегменту передаються потужнішому структурному підрозділу, який ще півроку тому займався цими питаннями”, – пояснив посадовець.

Як запевнив чиновник в Департаменті освіти буде створений відділ молодіжної політики з усім фінансуванням, буде переведено працівників, які займалися молодіжною політикою і до цього. Слова керівника апарату підтвердив і очільник прикарпатської освіти.

"Просто наразі два місяці ці люди будуть працювати в управлінні молоді і спорту, а за два місяці зміниться табличка, але робота залишиться”, – каже начальник департаменту освіти і науки ОДА Віктор Кімакович.

Проте як виявилось молодь цікавило питання, як планується перевести спеціалістів, коли в розпорядженні чисельність департаменту освіти залишиться незмінною. На це чиновники сказали, що потрібно було прийти до них і вони б пояснили.