Американський психолог у Франківську: Ваші військові розраховують тільки на себе


Сьогодні, 21 березня в Івано-Франківську триває третій день семінару для учасників АТО та членів їхніх сімей щодо ПТСР.

Коучем та спікером семінару виступив американець, учасник війни у В’єтнамі, нині відомий у світі психолог, розробник програм реабілітації, працює з ветеранами війн і навіть в’язнями Роберт Френк Пьюселік. Його програму щодо посттравматичного стресового розладу (ПТСР) використовують психологи армії США. Протягом трьох днів психолог ділився з учасниками семінару своїми напрацюваннями, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами Френка Пьюселіка, ця програма не є його особистим здобутком, адже над нею протягом 20 років працювали багато експертів світового рівня. 

"Коли програма починає працювати, я намагаюся підключати до реабілітації сім'ю військового. Інколи ветерани не розуміють, що війна робить з їх сім'єю, особливо з дружинами. Дружина помирає кілька разів поки він там. Кожен телефонний дзвінок, коли вона не знає хто дзвонить", - каже психолог.

В той же час Пьюселік пояснює, що підготовка солдата перед відправкою на війну, це суто військова процедура і психологів рідко залучають.

"Ви вчите людину, як входити у стан тварини. Ви вчите його робити речі, для яких у звичайної людини рука не підіймається, намагаєтеся з солдата виростити вбивцю.  Ця підготовка призначена для вироблення суто військових навичок. Психологічна складова повинна в ідеалі надаватися військовими інструкторами", - пояснює коуч.

Також Френк Пьюселік розповів, що в захваті від українських військових, адже вони мають дуже сильну психологію.

"Це фізично і ментально сильні люди. Мені з ними легше працювати ніж з більшістю військових інших країн", - каже психолог. 

Також він пояснив чим відрізняються війни у В'єтнамі і Україні.

"Я не зміг би тут воювати. Коли мені було важко, я викликав підмогу і через 40 хвилин у мене була велика кількість підтримки. Це давало відчуття військової могутності. У ваших хлопців такої підтримки немає. Українські військові не роблять ставку, що їх хтось прийде і врятує. Вони самі шукають спосіб витримати і протриматись. У ваших солдатів є психологічна сила розраховувати тільки на себе", - розповідає Френк Пьюселік. 

Про проблеми з якими стикаються україхнські воїни після повернення розповів ветеран третього полку спеціального призначення Кіровоград Сергій Войцеховський. Воїн пробув в зоні АТО більше року без відпустки. Коли ж повернувся ,то зіткнувся з серйозними складнощами.

"Повертатись важко, оскільки тут зовсім інакше, ніж було там. Дуже важко бачити, як тут люди живуть наче війни немає. Нашу думку тут не поважають і ставлення деких людей не дуже приємне до нас", - розповідає чоловік.

Воїн згадує, що пройти через те жахіття війни йому допомогла сім'я.

"Хотілось, щоб вони не пережили т  ,що переживають люди там. Родина віднеслась з розумінням, що я віддаю свій обов'язок державі і зараз мене підтримує. Зараз працюю консультантом центру допомоги учасникам АТО при міській раді і для спілкування з хлопцями вирішив пройти ці курси", - пояснив Сергій Войцеховський.