Андрій Хливнюк, «Бумбокс»: «Просто робимо свою справу - не потрібно боротися з вітряками»


"Бумбокс" — український хіп-хоп і фанкі-ґрув гурт. Створений 2004 року в Києві вокалістом Андрієм Хливнюком і гітаристом Андрієм «Мухою» Самойлом. У квітні 2005 року з'явився перший альбом гурту "Бумбокс" «Меломанія», що був записаний на студії «Fuck!SubmarinStudio» у рекордно короткий термін — всього за 19 годин, або три студійні зміни. У червні 2006 року на лейблі "Moon records" вийшла друга платівка «Бумбоксу» «Family Бізнес», що швидко здобула статус «золотої» в

 Влітку 2007 року композиція «Вахтерам» потрапила в ефіри найбільших радіостанцій Росії, а дещо пізніше в їхній ротації опинилася композиція "Та4то", після чого група "Бумбокс" стала популярною в цій країні. 19 вересня "Moon records" випустила сингл "Бумбоксу" — «Тримай». Узимку 2009 року було презентовано новий кліп на пісню «Наодинці», який водночас є трейлером до українського художнього фільму "Відторгнення" режисера Володимира Лєрта.

У червні 2010 року вийшов неномерний альбом «Все включено», пісні з якого мають звучання, стилізоване під рок-н-рол. До альбому увійшли лише дві нові пісні, а також кавер-версії на пісні «Летний дождь» Ігоря Талькова та «Звезды не ездят в метро», записані на прохання відомого російського рок-гурту "Машина времени". З 9 до 20 лютого 2011 року група "Бумбокс" відвідала Америку, де провела концертний тур містами США і Канади. Всього відбулося вісім виступів. 10 листопада 2011 "Бумбокс" презентував свій четвертий студійний альбом під назвою «Середній вік».

В Україні диск вийшов на лейблі "Lavina Music". Влітку 2012 року до групи "Бумбокс" звернулося Перше музичне видавництво з пропозицією взяти участь у концерті-триб'юті "Міхея і Джуманджі". "Бумбокс" зробив кавер-версію пісні "Міхея" — "Для тебя". В серпні пісня була записана на київській студії "З ранку до ночi". Крім «ББ», участь в записі композиції взяли Дмитро Шуров із групи "Pianoбой" та Фагот і Фоззі з групи "ТНМК". Звукорежисером виступив Максим Топчій, тоді ж був знятий і кліп. Наприкінці березня 2013 року група "Бумбокс" спільно з Дмитром Шуровим відвідала з концертами Чехію та Німеччину. 16 травня цього ж року відбулася прем'єра кліпу на пісню «Nevertheless». Ця пісня стала саундтреком до української стрічки «Істальгія». 26 червня 2013 року в офіційному блозі гурту було повідомлено про завершення роботи над новим альбомом, називатися він буде «Термiнал Б».

У ньому будуть традиційні для "Бумбоксу" 11 треків. Пісні «Пiддубний Микола» і «Дитина» виходили в якості синглів, решта абсолютно нові. Пісні українською та російською мовами, записані в студії "З ранку до ночi». Альбом вийде у вересні. Відразу після виходу альбому "Бумбокс" їде в українську частину туру, який стартує 26 вересня концертом у Чернівцях. Також в рамках туру група відвідає п’ять міст Німеччини. 16 вересня 2013 року новий альбом був викладений для прослуховування в інтернет-сервісі Яндекс.Музика, а наступного дня він також з'явився і в iTunes. Цієї неділі група виступить в Івано-Франківську.

"Галицький кореспондент" поговорив з Андрієм Хливнюком – вокалістом "Бумбоксу".

- "Термінал Б" - новий альбом, на підтримку якого зараз стартував тур "Бумбоксу". Як можна його охарактеризувати, це новий етап чи продовження і розвиток попередніх смислових та музичних тем?

Безумовно, "Термiнал Б" - п'ятий офіційний альбом у дискографії групи, це новий етап і в творчості, і, сподіваюся, в концертній діяльності. Альбом - це і розвиток старих тем, і нові "ступені" у творчості.

- На якій сцені краще себе почуваєш – на стадіонах чи в клубах?

Найкраще я себе почуваю вдома, з сім'єю і друзями. Якщо говорити про майданчики, то різниці в розмірі немає. Головне - хороший звук і максимум комфорту для групи і слухачів.

- "Бумбокс" має дуже напружений гастрольний графік, більше ста концертів на рік, як вберегтись від виходу в тираж і існувати на сцені в постійному драйві, це можливо взагалі?

Ні, це неможливо. І нам не вдається. Нікому не вдається. Спитайте Міка Джеггера - він все розкаже.

- Як у такому напруженому графіку вдається зберегти добрі відносини між музикантами?

Це питання актуальне щодня. Атмосфера в колективі, де працюють люди творчі, завжди мінлива. І на першій репетиції, і через десять років питання взаємовідносин буде гострим.

- Чи є ідея, як вийти на європейську сцену, адже професійний рівень групи дозволяє це зробити? Тим більше, відомо, що матеріалу на англомовний альбом у вас вистачає.

Знаєте, я трохи втомився від таких питань. Занадто часто це питання звучить. Я завжди однотипно відповідаю - не треба нікуди "виходити". Займайтеся своєю справою, робіть її якомога краще. Не потрібно боротися з вітряками. Любіть свою справу - і все буде добре.

- В яких випадках "Бумбокс" не погодиться на виступ за будь-яких умов?

Ми не любимо грати на політичних акціях - ніколи не грали. Не любимо релігійних акцій. Не треба грати на концертах, де треба когось вибрати. Ви обов'язково помилитеся.

- Як один з найбільших українських гастролерів, як би ви оцінили теперішню ситуацію в українському шоу-бізнесі?

Я не можу оцінювати ситуацію в українському шоу-бізнесі, тому що не маю достатньо даних. Мені здається, що ті, хто хоче робити свою справу, роблять її, незважаючи ні на що.

- Тебе нечасто побачиш на телеекрані в якихось програмах на кшталт «Світських хронік», це певна стратегія чи нетусовочність як риса характеру?

Можна і так, і так сказати. Так, я не тусовщик. І так, це стратегія. Треба розділяти особисте життя і роботу.

- Творчий процес у групі - це спільна дія чи в основному всі ідеї твої?

В основному - мої, але це спільна справа. Кожен робить свій внесок з надією, що результат задовольнить усіх.

- І насамкінець, з часу, коли народився "Бумбокс", що ти втратив, а що здобув?

У мене стало менше вільного часу. Пішла юність. Набув досвіду, здобув масу чудових друзів і знайомих. Сподіваюся, що знайшов свою справу, і вона потихеньку зростає.