Андрій Строїч: Місто може бути успішним і цікавим для інвесторів


12-13 жовтня на Івано-Франківськ очікує дуже важлива подія – ІІ Міжнародний інвестиційний форум «Партнерство і Перспектива». До участі у заході запрошені делегації міст-побратимів, представники іноземних дипмісій, міжнародних фінансових інституцій, очільники міст та областей країни.

Детальніше про цей представницький захід «Західному кур’єру» розповів член робочої групи з організації та проведення форуму, депутат міської ради, секретар постійної депутатської комісії з питань містобудування і земельних відносин Андрій Строїч.

– Найперше відзначу, що подібний захід відбудеться в обласному центрі вперше за останні п’ять років, – каже пан Андрій. – Метою форуму є поглиблення економічних, підприємницьких та культурних контактів, залучення інвесторів, залучення грантових коштів та кредитних ресурсів для фінансування різноманітних проектів, щоб місто рухалося вперед. 

– Ви сказали, що попередній форум відбувся п’ять років тому. Чим викликана така велика перерва?

– Це питання слід адресувати попередній владі міста. Мені складно на нього відповісти. За той короткий період часу, відколи міським головою працює Руслан Марцінків, новоскликаною міською радою закладено фундамент, який дозволяє говорити про Івано-Франківськ, як про одне з найпривабливіших міст в Україні з інвестиційної точки зору. Коли інвестори бачать, що є успішні приклади співпраці з міською владою, з’являються нові робочі місця – як за рахунок розширення існуючих потужностей, так і створення нових виробничих ліній, – тоді це місто для них є цікавим. 

Ми маємо приклади успішної роботи таких іноземних команій як «Тайко електронікс», «Електролюкс». Це свідчить про те, що інвестору тут комфортно, він відчуває розуміння і підримку з боку міської влади. Наведу кілька цифр. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року приріст реалізованої продукції в обласному центрі склав 150%. І ще одним важливим показником для міста є те, що 98% його експорту вже складає готова продукція.

– Чим ще Івано-Франківськ може привабити інвесторів?

– Місто розвивається як туристичний центр. За вісім місяців поточного року приріст туристів в Івано-Франківську склав 160%. Ми приділяємо увагу створенню нових атракцій. Лише за останні півроку відкрито туристично-інвестиційний центр та оглядовий майданчик на ратуші, унікальний фортечний провулок. Не забуваймо про велику кількість різноманітних фестивалів, які спрямовані на те, щоб залучати туристів. 

Місто має багато кваліфікованих ІТ-фахівців. Завдання влади зберегти цих спеціалістів, зробити так, щоб вони не виїздили на роботу за кордон. Ми очікуємо на відкриття ІТ-хаб-центру на вулиці Чорновола, де буде сто робочих місць. Це теж плюс для міста.

В обласному центрі відбуваються великі інфраструктурні зміни – будуються дороги, облаштовуються двори. Вже відремонтовано капітально близько третини всіх доріг, а також проведено комплексний благоустрій майже в ста дворах міста. Цього року з міського бюджету виділено 34 мільйони гривень на освіту. Місто зрозуміло, що воно може бути успішним і цікавим для інвесторів лише тоді, коли всі питання вирішуються в комплексі. Коли місто функціонує як один великий механізм. 

Сьогодні у рамках транскордонного співробітництва йде робота над трьома проектами. Перший – під назвою «Музей майбутнього» вартістю 1,5 млн. євро передбачає перетворення ратуші на культурний, освітній осередок та місце, яке неодмінно повинні відвідати усі, хто приїздить до Івано-Франківська. Другий – «Розвиток комунікаційної та ІТ-систем, як засобів ефективної передачі інформації, управління та безпеки» (вартість – 1,65 млн. євро). Йдеться про створення муніципального центру обробки та обміну даних та центру безпеки міста. Крім того, місто працює над залученням коштів для нашого комунального підприємства «Електроавтотранс», кінцевою метою якого є підвищення якості пасажирських перевезень.

– Разом з тим, в Івано-Франківську практично відсутні вільні площі для нових виробництв.

– За ініціативою міського голови створено окреме управління із залучення інвестицій, міжнародних грантів. Вони розробили спеціалізований сайт, а також наповнили чинні сайти міськвиконкому готовими інвестпакетами з вільними площами, детальним описом цих ділянок.

Які є мінуси для інвестора? Насамперед, це стан неоголошеної війни в Україні. Не всі усвідомлюють, що наша країна досить велика. І в нас на Заході можна спокійно вести бізнес. Другий момент – відчувається дефіцит робітничих кадрів. Свого часу всі намагалися вступити до вишів і ніхто не робив ставку на профтехосвіту. Приміром, на ВО «Карпати» зараз створюються 600 нових робочих місць. Роботодавцям доводиться наймати людей за десятки кілометрів від обласного центру. 

– Пане Андрію, повернімося власне до форуму. Якою буде його програма?

– Програма розрахована на два дні і матиме два основні напрями – це співпраця з містами-побратимами і робота з фінансовими інституціями. Пріоритетними напрямками тематичних обговорень та панельних дискусій є інвестдіяльність донорських фондів та фінансових інститутів, пов’язана з муніципалітетами, розвиток економічної, інвестиційної та туристичної галузей, перспективи розвитку галузі інформаційних технологій тощо. Також під час форуму відбудеться підписання угоди про партнерство між Програмою розвитку ООН та Івано-Франківською міськрадою.