Апеляційний суд Івано-Франківської області може стати недієздатним


Сьогодні, 21 серпня в Апеляційному суді Івано-Франківської області розповіли про результати піврічної діяльності.

Серед іншого, керівництво суду розповіло про нагальні проблеми з кількістю суддів і можливою зупинкою роботи.

"У нас сотні подань від нових суддів, що пройшли конкурс, а президент не підписує наказ про їх призначення. Суспільство терпить відсутність правосуддя. Про яку Європу можна говорити, коли у нас порушуються права громадян на справедливий суд? Якщо люди почнуть скаржитись в європейський суд з прав людини, то Україна потрапить у дуже неприємне становище",- зауважив заступник голови суду з кримінальних справ Володимир Гандзюк.

У свою чергу голова Апеляційного суду Богдан Гриновецький звернув увагу на велику проблему з якою уже стикнулась наша область. 

"Кримінальна палата апеляціного суду уже досягнула своєї "критичної маси". Тут залишилось тільки 7 діючих суддів. Законом заборонено одному і тому ж судді розглядати справу повторно, а оскільки більшість справ розглядають колегії суддів, то у нас виникли серйозні проблеми. В таких випадках потрібно направляти звернення в Київ, де змінюють підсудність і направляють справу в інші області. Проте в сусідніх областях ситуація така ж як у нас", - пояснює голова суду.

Окрім того проблема в обласному Апеляційному суді може ще погіршитись, адже з діючих семи суддів, які розглядають кримінальні справи, деякі пройшли в Верховний суд, а ще один планує йти у відставку.

"Якщо у нашому апеляційному суді залишиться тільки троє суддів, то він стане недієздатним. Ми дійшли до крайності", - підсумував Гриновецький.